Πόσες φορές έχετε αναφωνήσει ”ό,τι να’ναι” για ένα σχόλιο κάτω από μία ανάρτηση που αφορούσε τα εμβόλια; Σίγουρα αρκετές. Από τότε που στη ζωή μας μπήκε ο κορονοϊός διαβάζουμε καθημερινά απίστευτες απόψεις που βασίζονται -κυρίως- σε θεωρίες επιστημονικής φαντασίας. Το Facebook, λοιπόν, για να ηρεμήσουμε και εμείς, έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να αφαιρεί από την πλατφόρμα τις αναρτήσεις χρηστών που θεωρούνται επικίνδυνες σε μία μάλλον απόλυτα λογική κίνηση.

Συγκεκριμένα, ο γίγαντας των social media θα αφαιρεί αναρτήσεις που χαρακτηρίζουν τα εμβόλια τοξικά και επικίνδυνα αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τα συνδέουν για πρόκληση αυτισμού. Επίσης, τα fake news κάνουν αναπαραγωγή μιας θεωρίας που θέλει τους ανθρώπους να είναι πιο ασφαλείς αν κολλήσουν τον ιό γιατί έτσι θα αποκτήσουν φυσική ανοσία. Από το Facebook είναι ένα μεγάλο όχι.

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ήδη απαγορευτεί να περιέχονται αυτοί οι χαρακτηρισμοί σε διάφορες διαφημίσεις ιδιωτών και εταιρειών. Τώρα, προτίθεται να επεκτείνει αυτή την πολιτική αφαιρώντας σελίδες, ομάδες αλλά και χρήστες που διασπείρουν συνεχώς τέτοιες ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, φυσικά, όπως και άλλοι επίσημοι ιατρικοί φορείς έχει καταρρίψει αυτές τις θεωρίες.

”Το χτίσιμο εμπιστοσύνης απέναντι στα εμβόλια είναι κρίσιμο, γι’ αυτό ξεκινάμε τη μεγαλύτερη διεθνή εκστρατεία για να βοηθήσουμε τους οργανισμούς δημόσιας υγείας να διαδώσουν ακριβείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια”, σχολίασε σε ανάρτησή του ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας Facebook, Κανγκ-Σινγκ Τζιν.

Τέλος, το Facebook ανακοίνωσε ότι θα παρέχει δωρεάν διαφημιστικό χώρο αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπουργεία Υγείας, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να γίνει πιο σωστή η πληροφόρηση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.