“Θα εισηγηθώ καθολικό lockdown στην Αττική, όλα θα κριθούν από τα κρούσματα. Το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση. Σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή μου θα είναι ένα σύντομο ολικό lockdown σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου”

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα “δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση” και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά και τα σχολεία. Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο “λουκέτο” στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών -δηλαδή στα παιδιά του δημοτικού, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

“Με πολύ μεγάλη αίσθηση της ευθύνης, της αγάπης και της αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, να δώσουμε μαζί αυτή την τελευταία μάχη” υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.”Έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον, έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή” δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

“Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα” είπε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ κατάγραψε άνοδο για τρίτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.  Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δεν δίστασε να μιλήσει για οριακή κατάσταση, κάνοντας λόγο για ρεκόρ ασθενών σε κλινικές και ΜΕΘ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως το προσωπικό των νοσοκομείων έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά του.