Πέρασαν 8 χρόνια από τότε που ο θρυλικός Χαγιάο Μιγιαζάκι αποφάσισε να σταματήσει τις εξαιρετικές anime ταινίες του και να ξεκουραστεί, δίνοντας περισσότερο βάρος στην προσωπική του ζωή και την οικογένειά του. Το 2013 οι θαυμαστές του σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν πίστευαν σε αυτό που διάβαζαν, αρνούμενοι να δεχτούν ότι ο πιο επιδραστικός σκηνοθέτης του είδους θα πάψει να τους τροφοδοτεί με νέες ταινίες.

Ευτυχώς για όλους, ο 80χρονος πια Μιγιαζάκι βρήκε τον τόσο ελεύθερο χρόνο βαρετό και δεν του πήρε αρκετό καιρό για να επιστρέψει στο στούντιο. Ο γιος του, Γκόρο, ο οποίος ανήκει στον ίδιο χώρο, σε συνέντευξή του στο IndieWire, υποστήριξε ότι ο πατέρας του ”έπρεπε να δημιουργήσει ώστε να εξακολουθήσει να ζει”. Το 2017, λοιπόν, άνθρωπος της Ghibli Studios, ανακοίνωσε την μεγάλη επιστροφή του Μιγιαζάκι. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μία ταινία για τον εγγονό του.

Ο Γκόρο, ωστόσο, σε δική του συνέντευξη είπε πως ο Μιγιαζάκι δεν είδε με καλό μάτι τη συνταξιοδότηση και πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Όποιος και αν είναι τελικά, σημασία έχει πως ο σκηνοθέτης επιστρέφει και η ταινία, μάλλον, θα ονομάζεται How Do You Live?

H γυναίκα του Μιγιαζάκι, όπως δήλωσε ο γιος της, είχε πει κάποτε στον άντρα της ”ελπίζω να ηρεμήσεις και να ευχαριστηθείς το υπόλοιπο της ζωής σου” αλλά πρόσφατα κατάλαβε και εκείνη ότι είναι ανώφελο να προσπαθεί κάποιος, ακόμα και ο ίδιος, να πηγαίνει κόντρα στη φυσική ροή των πραγμάτων που δεν είναι άλλη από τη συχνή δημιουργία ταινιών που γράφουν ιστορία.