Η Φέμκε Χαλσέμα έχει σκοπό να αλλάξει ριζικά την εικόνα της πρωτεύουσας της Ολλανδίας και να αφήσει πίσω μια και καλή το ‘’όνομα’’ που την ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Μετά το ban των τουριστών από τα γνωστά coffee shops, η δήμαρχος του Άμστερνταμ έχει ένα ακόμα σχέδιο στο μυαλό της για να προσελκύσει ”καλύτερης ποιότητας τουρίστες”.

Όπως αναφέρουν έγκυρα δημοσιογραφικά μέσα όπως η Washington Post, οι δημοτικές αρχές θα θέσουν προς ψήφιση ένα σχέδιο που αφορά το κέντρο της πόλης και τη red-light district. Αυτό που θέλει να καταφέρει η Χάλσεμα είναι να απομακρύνει τους οίκους ανοχής από το κέντρο της πόλης.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, το Άμστερνταμ έβλεπε περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως να περπατούν στους δρόμους του και ένας από τους λόγους που ο αριθμός ήταν τόσο μεγάλος, ήταν τα coffee shops που πουλούν κάνναβη αλλά και τα ”κόκκινα φανάρια”. Μαζί με τον τουρισμό, όμως, είχε αυξηθεί και η εγκληματικότητα σύμφωνα με την δήμαρχο της πόλης.

via GIPHY

Στόχος της είναι το κέντρο του Άμστερνταμ να γίνει πιο βιώσιμο για τους ντόπιους και έτσι, θέλει να μεταφέρει τους οίκους ανοχής σε απομονωμένα προάστια. Με αυτόν τοπν τρόπο ευελπιστεί να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ αλλά και την εγκληματικότητα. Το 11% των τουριστών, βέβαια, υποστηρίζει ότι δεν θα επισκεφθεί ξανά την πόλη εάν απαγορευτεί η κάνναβη, ενώ για το 33% των Βρετανών επισκεπτών, οι καφετέριες που πωλούν κάνναβη είναι μακράν ο κύριος λόγος για να επισκεφθούν το Άμστερνταμ, υποστηρίζει ο Guardian.

O Τάσος από το Παγκράτι ίσως σκεφτεί διπλά να ταξιδέψει στην Ολλανδία μετά από αυτό.