Η τελευταία ταινία του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ είναι μια ιλαροτραγωδία. Μια γλυκιά, αστεία, παράξενη δραματική ταινία. Όπως η ζωή μας. Τι είναι η ταινία “Άσπρο Πάτο”; Είναι μια παραδοχή της ήττας μας μπροστά στους συμβιβασμούς της μέσης ηλικίας. Είναι μια ανδροπαρέα που βάζει στοιχήματα ότι θα αντέξει το ποτό στην καθημερινότητά τους με πρόφαση ένα επιστημονικό πείραμα αλλά στην ουσία, με αιτία την μοναξιά τους. Της αδυναμίας τους να συνδεθούν, να ζητήσουν βοήθεια.

https://twitter.com/hashtag/AnotherRound?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αν δεν έχεις ξανακούσει το όνομά του Βίντερμπεργκ ίσως πιστεύεις ότι θα δεις κάτι σαν το Hangover. Όχι- και καλό θα ήταν να ψάξεις λίγο την κολεκτίβα “Δόγμα 95” που έφτιαξε μαζί με τον Lars Von Trier. Είναι το σύνηθες σατυρικό του μάτι πάνω στην μεσοαστική κοινωνία μας. Είναι μια σκοτεινή αστεία ταινία φτιαγμένη με χιούμορ. Μια ταινία για τέσσερις μεσήλικες Δανούς άνδρες που είναι πολύ πιο δυστυχισμένοι από ό, τι είναι πρόθυμοι να παραδεχθούν στον εαυτό τους ή ο ένας στον άλλο. Για τέσσερις μεσήλικες άνδρες με δουλειές και γάμους που τους κρατούν ανικανοποίητους. Και το ποτό μπορεί να τους επιτρέψει να γίνουν τρυφεροί. Πολλοί άνδρες έχουν ως ίνδαλμα τον Χέμινγουεϊ. Ελπίζω να μην καταλήγουν όλοι αλκοολικοί επειδή δεν νιώθουν παρόντες στις ζωές τους. Το δήθεν επιστημονικό πείραμα καλύπτει τον προσωπικό πόνο που νιώθουν όλοι. Αλλά πρέπει να το τρέξουν μέχρι το τέλος του πριν αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό για αυτούς. Αποθαρρυντικές αλήθειες. Βλέπουμε τους άνδρες να βρίσκουν έκσταση στο συνηθισμένο, σφυρηλατώντας νέες σχέσεις με τους μαθητές, τις συζύγους τους, ο ένας τον άλλον, και τους εαυτούς τους πίνοντας φθηνή βότκα για πρωινό.

https://twitter.com/hashtag/MadsMikkelsen?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αυτή η ταινία θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν έπαιζε ο πρωταγωνιστής με την ασυναγώνιστα ρευστή γλώσσα του σώματος ενός άντρα 183 εκατοστών. Ο Μαντς Μίκελσεν τη μια στιγμή βυθίζεται στο κενό και την επόμενη στροβιλίζεται στην έκσταση. Είναι μια υπαρξιακή ταινία. Με έναν ακαταμάχητο πρωταγωνιστή με πρόσωπο λαξευμένο μαρμάρινη προτομή. Χόρευε επαγγελματικά για μια δεκαετία πριν αρχίσει να παίζει.

https://t.co/bME2SsylhY

Υπάρχει ένας λόγος που αυτή η ταινία είναι ιδιαίτερα προσωπική για τον Τόμας Βίντερμπεργκ. Η κόρη του Ίντα, που τον έπεισε να κάνει την ταινία, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τέσσερις ημέρες μετά που ξεκίνησαν τα γυρίσματα και η απάντηση του σκηνοθέτη ήταν να ξαναγράψει το σενάριο για να βγει το φινάλε ως επιβεβαίωση της ζωής. Δεν είναι ηθικοδιδακτικό κήρυγμα, δεν είναι γεμάτο κοινοτυπίες αλλά είναι έντονα προσωπικό.

Το “Another Round”  αναδείχθηκε Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2020. Ο Τόμας Βίντερμπεργκ κέρδισε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Σκηνοθέτη και αυτό του Ευρωπαίου Σεναριογράφου μαζί με τον Τομπίας Λίντχολμ. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μαντς Μίκελσεν απέσπασε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού.