Πριν από μερικές εβδομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να διερευνήσει πλήρως την πιθανότητα ο κορονοϊός να διέφυγε κατά λάθος από κάποιο εργαστήριο τηε Γουχάν. Οι περισσότεροι ήδη θα γνωρίζετε βέβαια για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

”Το Πεκίνο συνεχίζει σήμερα να αποκλείει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που οι επιστήμονες χρειάζονται για να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτόν τον θανατηφόρο ιό και τον επόμενο”, είχε σχολιάσει ο Πομπέο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν συμφωνήσει μαζί του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λοιπόν, για να μην του χαλάσει χατίρι, βρέθηκε στη Γουχάν και έπραξε τα δέοντα. Τα όσα αποκάλυψε, ήταν συνταρακτικά. Βαθιές ανάσες, μια γουλιά νερό: Όχι, ο κορονοϊός δεν ”δραπέτευσε” από κάποιο εργαστήριο.

Ο επικεφαλής των ειδικών του ΠΟΥ που ερευνούν στη Γουχάν την προέλευση της πανδημίας, σε συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο, απέρριψε το ”εξαιρετικό σενάριο ταινίας”. Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ είναι ένας από τους δέκα εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και βρίσκεται στην περιοχή εδώ και ένα μήνα. Χθες, η ομάδα βρέθηκε στο Ινστιτούτο της Ιολογίας της Γουχάν δηλαδή εκεί που, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε διαφύγει ο ιός.

via GIPHY

Ο ίδιος ο Εμπαρέκ, πάντως, υπόσχεται να ”ακολουθήσει την επιστήμη και τα γεγονότα” ώστε να φτάσει σε ένα λογικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας αν και οι απαντήσεις που θα λάβει δεν θα είναι ολοκληρωμένες αφού η αντιπροσωπεία πρόκειται να ολοκληρώσει την αποστολή της στη Γουχάν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ίσως οι Ντόλαντ Τραμπ και Μάικ Πομπέο νιώθουν κάπως άβολα αυτή τη στιγμή. Με το δίκιο τους.