‘Δεν έχουμε περιθώριο να περιμένουμε, δεν έχουμε περιθώριο ‘να το δούμε’. Δεν έχουμε περιθώριο να το ξαναδούμε, να κλείσουν τα σχολειά. Κρατεί μηχανές και ‘όπισθεν ολοταχώς για να μη βρεθούμε στη θέση της Πορτογαλίας έχουμε δυνατότητα να το αποφύγουμε. Από Δευτέρα κλειστές όλες οι βαθμίδες. Και ανοιχτό το εμπόριο αν μπορέσουμε να το κρατήσουμε λόγω οικονομίας, ειδάλλως αναγκαστικά να περιορίσουμε κι αυτό”. Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. 

Και αν η εισαγωγή σας φαίνεται κάπως απότομη, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Τα μέτρα ”ακορντεόν” είναι γνωστά σε όλους μας πλέον και δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν καμία εντύπωση στο άκουσμά τους. Γι’ αυτό, αν αύριο Παρασκευή μάθουμε πως οδεύουμε όχι μόνο στο κλείσιμο των σχολείων (το σενάριο αφορά κυρίως τα γυμνάσια) αλλά και σε ένα ολικό lockdown, μην πέσετε από τα σύννεφα. Βέβαια, αυτή είναι η έσχατη λύση. Ο Νίκος Σύψας, πάντως, κάνει λόγω για ”καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά” στοιχεία.

Το πρώτο που θα συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 6 το απόγευμα. Ναι, αυτό το μέτρο θα πονέσει αρκετά. Το δεύτερο που θα εξεταστεί, είναι η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές και όχι μόνο για αυτές που ανήκουν στις υψηλού κινδύνου, δηλαδή τις ”κόκκινες”. Βέβαια, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτά.

Το τρίτο και φαρμακερό μέτρο που θα εξεταστεί, είναι η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away, πάλι για όλες τις περιοχές και όχι μόνο για τις ”κόκκινες”. Το τέταρτο… όχι, εντάξει, σταματάμε εδώ. Δεν υπάρχει τέταρτο μέτρο που θα εξεταστεί, για την ώρα τουλάχιστον. Από το σπίτι οι μαθητές, λοιπόν, γιατί μάλλον κρύωναν με τα ανοιχτά παράθυρα. Από αύριο τα σπουδαία.