O Πάτρικ Μάρφετ, ένας μελισσοκόμος από την Αγγλία, προσπαθεί να φέρει 15 εκατ. μωρά μελισσών στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στην επιχείρησή του στο Κεντ. Όπως φαίνεται, τελικά δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Η προσπάθειά του έπεσε στο κενό λόγω των νόμων που έχουν τεθεί σε ισχύ λόγω του Brexit και τώρα οι μέλισσες από την Ιταλία κινδυνεύουν να κατασχεθούν και στη συνέχεια να εξοντωθούν.

Ο λόγος που θέλει ο Μάρφετ να κάνει τη συγκεκριμένη εισαγωγή, είναι για να βοηθήσει τους αγρότες να επικονιάσουν πολύτιμες για τους ίδιους καλλιέργειας. Το Brexit και οι νέοι κανονισμοί, όμως, έχουν άλλη άποψη αφού πλέον κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό. Μετά τη μεταβατική περίοδο, μόνο οι βασίλισσες εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία και όχι αποικίες μελισσών.

Από εκεί και πέρα, το μόνο που εξετάζεται ως πιθανή λύση, είναι να γίνει εισαγωγή από τη Βόρειο Ιρλανδία αλλά και αυτή προκαλεί νομικούς ”πονοκεφάλους”. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ενημερωμένο και προσπαθεί να βρει τη λύση που θα σώσει τις 15 εκατομμύρια μέλλισες από το να καούν.

«Είναι μια μνημειώδης χαζή κατάσταση για μία χώρα που υποτίθεται ότι θα στέκεται στα δικά της πόδια και θα κάνει εξαγωγές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μάρφετ και αυτό γιατί, για δεκαετίες, η εισαγωγή μελισσών ήταν και παραμένει αναγκαία για τους αγρότες και τις σοδειές τους. Από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και επιχείρησε να τις περάσει στη χώρα του από τη Βόρειο Ιρλανδία, του ανακοινώθηκε ότι, αν προσπαθήσει να το κάνει αυτό, τότε μπορεί να εξοντωθούν.

Με πληροφορίες από τον Guardian