Η Disney αποσύρει ταινίες κινουμένων σχεδίων με ρατσιστικά στερεότυπα

Οι ανήλικοι λένε αντίο σε ταινίες όπως το Peter Pan και το Dumbo.

Η Disney αποσύρει ταινίες κινουμένων σχεδίων με ρατσιστικά στερεότυπα

Οι ανήλικοι λένε αντίο σε ταινίες όπως το Peter Pan και το Dumbo.


Η υπηρεσία streaming Disney Plus η οποία ανήκει στην εταιρεία Walt Disney, αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση σε παλαιότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν τη δική τους μεγάλη ιστορία. Πριν φτάσει σε αυτό το σημείο, είχε κάνει μία προσθήκη προειδοποιητικών μηνυμάτων διάρκειας 12 δευτερολέπτων πριν την έναρξή τους.

Λόγω ρατσιστικών στερεοτύπων, λοιπόν, οι ταινίες όπως το Peter Pan, το Lady and the Tramp, το Dumbo και το The Jungle, δεν είναι πια προσβάσιμες σε παιδικούς λογαριασμούς. Για να μπορέσει να τις παρακολουθήσει ένα παιδί, απαιτείται η έγκριση ενηλίκων.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι ακόμα και σε λογαριασμό ενός ενήλικα, τα προειδοποιητικά μηνύματα εξακολουθούν να εμφανίζονται, δείχνοντας έτσι την αλλαγή φιλοσοφίας σε λεπτά ζητήματα που δείχνει το Disney Plus.

Τι είναι αυτό που διαβάζουμε στο μήνυμα; «Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητικές απεικονίσεις ή και κακομεταχείριση ανθρώπων ή πολιτισμών. Αυτά τα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα. Αντί να καταργήσουμε αυτό το περιεχόμενο, θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον επιβλαβή αντίκτυπό του, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε τη συζήτηση για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς μαζί».

via GIPHY

Σε ανακοίνωσή της η Disney, αναφέρει: Η Disney έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ιστορίες με εμπνευσμένα και φιλόδοξα θέματα που αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας σε όλο τον κόσμο».

Γιατί βλέπουμε και την ταινία Peter Pan στην ίδια κατηγορία; Γιατί θεωρείται ότι περιέχει φυλετικά στερεότυπα που αφορούν ιθαγενείς Αμερικανούς και για το λόγο αυτό ένα παιδί κάτω των 7 ετών δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να το αναγνωρίσουμε, να το μάθουμε και να προχωρήσουμε μαζί για να δημιουργήσουμε ένα αύριο, το οποίο σήμερα μπορούμε να ονειρευόμαστε μόνο» διαβάζουμε στο site της Disney.

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα