Φυσικά και δεν είναι όλες οι περιοχές ίδιες όσον αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού. Η καραντίνα, όμως, ισχύει για όλους. Αυτό που μας χωρίζει, είναι τα μέτρα που αλλάζουν ανάλογα με την επικινδυνότητα. Μην ξεχνάμε ότι στις «κόκκινες» περιοχές, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 το απόγευμα και όχι από τις 9. Εξαίρεση η Αθήνα, που κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πολλούς λόγους.

Στην επαρχία, αν δεν ανήκεις στις περιοχές υψηλού κινδύνου, η καθημερινότητα σου είναι κάπως πιο εύκολη, ειδικά τώρα, που η Αθήνα αναγκαστικά πρέπει να κλειστεί στο τεράστιο καβούκι της. Από το πρώτο μεγάλο lockdown (ναι, αυτό ήταν τον περασμένο χρόνο), δεν έχουν αλλάξει πολλά. Τα άτομα που ζουν στα χωριά έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και τα απανωτά lockdown απλά το επιβεβαιώνουν. Αν ζείτε στην επαρχία ή έχετε γνωστούς που περνούν αυτές τις περίεργες μέρες εκεί, καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Μπορεί οι μάσκες και η απαγόρευση κυκλοφορίας να τηρούνται, και το εννοώ αυτό, ωστόσο η καθημερινότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Αθήνας ή τέλος πάντων, από αυτή των μεγάλων πόλεων. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους βρίσκεται στην απλή βόλτα, όσο αστείο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Αυτή την περίοδο έχουμε ανάγκη να διώξουμε από μέσα μας το άγχος και η ηχορύπανση δεν βοηθά ιδιαίτερα. Το αντίθετο.

H  καθημερινή επαφή με τη φύση είναι αναγκαία καθώς βελτιώνει την ψυχική διάθεση και αλλάζει την λειτουργία του εγκεφάλου

Στην επαρχία, από το πρωί που θα πάρεις τον καφέ σου μέχρι το απόγευμα που θα κάνεις τον περίπατο μετά τη δουλειά για να καθαρίσεις το μυαλό σου, μπορεί να μην δεις άνθρωπο. Εντάξει, ίσως αυτό να μην είναι και τόσο καλό, τουλάχιστον, όμως, δεν επιβαρύνεις την ήδη επιβαρυμένη ψυχική σου υγεία λόγω της καραντίνας με κόρνες, εντάσεις και τσιμέντο. Οι αποστάσεις για να δεις τους φίλους σου είναι επίσης μικρές, δεν χρειάζεται να οδηγήσεις για να βρεθείτε ή ακόμα και να κοιμηθείς σε άλλο σπίτι γιατί πολύ απλά δεν πρόλαβες να γυρίσεις στο δικό σου πριν τις 9. Στην Αθήνα, αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.

Η καθημερινή επαφή με τη φύση είναι επίσης αναγκαία καθώς βελτιώνει την ψυχική διάθεση και αλλάζει την λειτουργία του εγκεφάλου. Πολύ όμορφο το Άλσος Παγκρατίου, όμως περικυκλώνεται από μεγάλα κτίρια, πολυκατοικίες και μια συνεχόμενη κίνηση που δε λέει να σταματήσει. Οι μεγάλες πόλεις, από την άλλη, σου προσφέρουν κάτι που δεν μπορεί να σου προσφέρει η επαρχία: διασκέδαση όλες τις ώρες της ημέρας. Όχι στην παρούσα φάση, παλαιότερα, όταν έπινες το ποτό σου σε κάποιο μπαρ. Αλήθεια, θυμάσαι πώς είναι;

Στην εποχή του κορονοϊού που η διασκέδαση έπαψε να συνδυάζεται με ένα ποτήρι μπίρα και την αγαπημένη σου μουσική σε κάποιο στέκι, εκτιμήθηκαν και πάλι μερικές απλές στιγμές όπως είναι η βόλτα στην παραλία. Η τυχαία συνάντηση με τον φίλο που βγήκε και αυτός λίγο από το σπίτι του για να πάρει λίγο αέρα και να περπατήσει. Και στην Αθήνα μπορεί να γίνει αυτό όπως και σε κάθε άλλη μεγάλη πόλη, όμως όχι, δεν είναι το ίδιο. Και ευτυχώς που δεν είναι γιατί τότε θα μιλούσαμε για πλήρης ισοπέδωση. Η επαρχία έχει τα καλά και τα κακά της, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την πρωτεύουσα, μόνο που το ”χωριό” κερδίζει κατά κράτος, όχι μόνο στα σημεία τις μεγάλες πόλεις στην περίοδο της καραντίνας.