Ένα χρόνο μετά την περίοδο κατά την οποία αποτέλεσε το μεγαλύτερο ακτιβιστικό κίνημα στην ιστορία των ΗΠΑ, το Black Lives Matter είναι υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης 2021. Κι αν δεν ήταν υποψήφιο το κίνημα που κατέδειξε τον συστημικό ρατσισμό ως μέγιστο πρόβλημα, ξεσηκώνοντας διαδηλώσεις παγκοσμίως, τότε τι θα ήταν;

Το κίνημα προτάθηκε από τον Νορβηγό πολιτικό Petter Eide, ο οποίος και τόνισε την τεράστιες επιπτώσεις του σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, μιλώντας στον Guardian ανέφερε πως «έφερε ένα τεράστιο επίτευγμα στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της συνείδησης σχετικά με τη φυλετική αδικία παγκοσμίως», συνεχίζοντας:

«Θεωρώ πως μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη και την Ασία, είναι το του είδους των αυξανόμενων συγκρίσεων με βάση την ανισότητα. Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα για την καταπολέμηση της φυλετικής αδικίας».

Στις νίκες του Black Lives Matter, ο Eide περιλαμβάνει και το πώς κινητοποίησε άτομα από κάθε κοινωνική ομάδα, όχι απλώς Αφροαμερικανούς, όχι απλώς καταπιεσμένους σε κάθε επίπεδο ανθρώπους, αλλά τους πάντες, ακόμα και τους φαινομενικά προνομιούχους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, και αφού πρότεινε το BLM για Νόμπελ Ειρήνης, ο Eide ξύπνησε βλέποντας το inbox του γεμάτο με οργισμένα μηνύματα Αμερικανών, οι οποίοι δήλωναν πως δεν ήταν καθόλου ειρηνικό αυτό το κίνημα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο USA Today, ήταν κάτι παραπάνω προετοιμασμένος για αυτή την έντονη κριτική, σημειώνοντας πως «αυτές οι διαφωνίες προέκυψαν και όταν ο Dr. Martin Luther King έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης το 1964 – ακριβώς οι ίδιες διαφωνίες».

Παρόλες τις διαφωνίες και όσα υποστηρίζουν τα alt-right μέσα, το μεγαλύτερο μέρος των διαμαρτυριών του κινήματος ήταν πράγματι ειρηνικό. Τον Σεπτέμβριο μια έκθεση του Armed Conflict Location and Event Data (πρόκειται για έναν οργανισμό που παρακολουθεί την παγκόσμια πολιτική βία και τις αναταραχές) έδειξε πως το 93% των περισσότερων από τις 7.750 διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα ήταν ειρηνικές. Ακόμα και μετά από ισχυρές και βίαιες παρεμβάσεις.