Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε μπροστά σε ένα πελώριο τοίχος και κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Προσπαθούμε να δούμε μέχρι πού φτάνει το ύψος του. Πίσω από αυτό, κάνει την ίδια ακριβώς κίνηση και η γνωστή σε όλους πια, ”ανοσία της αγέλης”. Για να πέσει το τοίχος και να αγκαλιάσουμε ξανά τους δικούς μας ανθρώπους, γυρίζοντας παράλληλα στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, χρειαζόμαστε ένα εξίσου γιγάντιο σφυρί: τα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτό το σφυρί δεν φτάνει ποτέ στα χέρια μας;
Η Ευρώπη βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ο αρχικός ενθουσιασμός που πήγαζε από τη δημιουργία του εμβολίου, έχει δώσει τη θέση του στην αβεβαιότητα. Στην ”ήσυχη” Ολλανδία είδαμε τις προηγούμενες μέρες επεισόδια λόγω των αυστηρών μέτρων, κάτι που μεταφράζει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη κούραση και των άλλων χωρών από τις συνεχόμενες απαγορεύσεις. Ήδη στη χώρα μας εξετάζεται ένα lockdown παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Το ίδιο και στη Γαλλία, αν και είναι η έσχατη λύση.
Ο εμβολιασμός στην Ευρώπη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο. Έχουμε μείνει πίσω και δεν δείχνουμε ικανοί να προφτάσουμε τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν διαθέσιμες 10,8 δόσεις για κάθε 100 ανθρώπους. Στον δικό μας ευρωπαϊκό κόσμο, μόλις 2,1. Από εκεί μπορούμε να διαπιστώσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι κυβερνήσεις ζητούν εμβόλια, όχι άλλες δικαιολογίες και οι απλοί πολίτες παρακολουθούν καθημερινά μια μάχη μεταξύ της Ε.Ε., της Κομισιόν, της AstraZeneca, των Βρυξελλών, του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Σκωτίας εναντίον της Βρετανίας και αυτό γιατί ο εμβολιασμός αργεί συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα.
Πού οφείλεται, όμως, το λάθος για αυτή την τεράστια καθυστέρηση; Σύμφωνα με το Airfinity, η υστέρηση της Ε.Ε. Στην προμήθεια των εμβολίων, συνδέεται με την αργοπορία των ιθυνόντων και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα εμβόλια άργησαν να εγκριθούν ενώ οι προπαραγγελίες συμφωνήθηκαν αργότερα. Επίσης, όπως αποδεικνύεται, έγιναν λιγότερες επενδύσεις από την Ε.Ε. σε έρευνες για τον σχεδιασμό της παραγωγής και είναι ένας από τους λόγους που αργεί η διάθεσή τους.
Η AstraZeneca, υπό κανονικές συνθήκες, είχε συμφωνηθεί να παραδώσει 400 εκατομμύρια δόσεις στην Ε.Ε., με τις 100 εκατομμύρια να φτάνουν πριν τον Απρίλιο. Η πολυεθνική εταιρεία δήλωσε πρόσφατα ότι τελικά θα παραδώσει 60% λιγότερες δόσεις για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου λόγω προβλημάτων στη μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο. Η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, υποστηρίζει ότι το λάθος είναι της εταιρείας και επιμένει για δίκαιη διάθεση των εμβολίων καθώς τα εργοστάσια της AstraZeneca δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Βρετανία και η συμφωνία με τις Βρυξέλλες περιλαμβάνει και εκείνα. Όπως έχετε ήδη καταλάβει, επικρατεί ένα χάος.
Δεν είναι μόνο η AstraZenca το ”πρόβλημα”. Η Pfizer από τον Δεκέμβριο έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει τις 12,5 δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του 2021. Η Moderna ανακοίνωσε επίσης πως θα παραδώσει 20% λιγότερα εμβόλια από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Airfinity, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτύχει την ανοσία της αγέλης εμβολιάζοντας το 75% του πληθυσμού του έως τις 14 Ιουλίου. Σειρά παίρνουν οι ΗΠΑ, με την εκτιμώμενη ημερομηνία να είναι αυτή στις 9 Αυγούστου. Όσο για τη Ε.Ε., θα πρέπει να περιμένει έως τις 21 Οκτωβρίου. Οι μήνες αυτοί μπορεί να είναι καταστροφικοί. Tι συμβαίνει με την Ελλάδα; Το Politico προβλέπει ότι στο τέλος του Σεπτεμβρίου -αν συνεχιστεί η κόντρα Ε.Ε.-ΑstraZenca- θα έχει εμβολιαστεί μόλις το 23% του πληθυσμού ενώ ο αρχικός στόχος ήταν το 70%.
Αν κάτι θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση, είναι πως για πρώτη φορά στα χρονικά και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, οι ανθρωπότητα έχει στο ντουλάπι της τρία εγκεκριμένα εμβόλια, αυτά της Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca. Αυτά των Johnson&Johnson και Covavax βρίσκονται καθ’ οδόν ενώ υπάρχουν και το Sputnik V όπως και το κινεζικό Sinopharm. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μας, παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση διαμάχες μεταξύ κρατών και εταιρειών, αυξάνοντας τις αμφιβολίες μας για το κατά πόσο η ανθρώπινη ζωή είναι το σημαντική.
O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ, κάνει λόγω για μία «καταστροφική ηθική αποτυχία», όσο οι πλούσιες χώρες λαμβάνουν εμβόλια και οι υπόλοιπες μένουν αρκετά πίσω. Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε μια νέα ευρωβρετανική σύγκρουση και ένα συνεχόμενο blame game. Ο μόνος ηττημένος, φυσικά, είναι ο απλός πολίτης της Ε.Ε.
Με πληροφορίες από Guardian, BBC, Politico