Το Σάββατο ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα Τρίκαλα, και όλα εξελίχθηκαν με τον γνωστό τρόπο. Κάτοικοι και επιχειρηματίες υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με χαμόγελα και ευχές, χωρίς παράπονα και αιτήματα, με πλήρη αποδοχή των νουθετήσεών του για χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων. Τα παιδάκια δέχτηκαν χάδια στο κεφάλι από τον πρώτο πολίτη της χώρας και όλα ακολούθησαν τη φυσιολογική ροή αντίστοιχων επισκέψεων. Εκτός από ένα πλάσμα, που βρέθηκε μπροστά στον πρωθυπουργό με ένα αίτημα. Ένα πραγματικό αίτημα. Αυτό το πλάσμα είναι ένας 12χρονος από το Ιράν.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, ένα αγόρι με τζίντζερ μαλλιά, πλησιάζει τον πρωθυπουργό με ένα χαρτί στα χέρια. Του λέει κάτι για άσυλο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζητά να αναφέρει το όνομα των γονιών του και του υπόσχεται πως θα τηλεφωνήσει στους γονείς του. πρόκειται για έναν μικρό μετανάστη από το Ιράν, που εδώ και τέσσερα χρόνια πηγαίνει σχολείο στα Τρίκαλα και τα ελληνικά του είναι άπταιστα. Πρόκειται για ένα παιδί που πιθανότατα έχει κουραστεί να βλέπει τους γονείς του να παλεύουν για μια βάση, ένα ασφαλές μέρος να «ριζώσουν», χωρίς ανατροπές, χωρίς άλλες μετακινήσεις, να σπάσουν αυτή την «προσωρινότητα» μιας άτυπης και ανεπίσημης νομιμότητας.

Το αγόρι αυτό με τον τρόπο του έσπασε αυτή την «ευθυμία» μιας επίσκεψης γεμάτης καλωσορίσματα και χαμόγελα κάτω από τις μάσκες και μας θύμισε ότι η σχέση μας με τους θεσμούς είναι μια σχέση πραγματικών αιτημάτων, με αναμονή βελτιώσεων. Μια σχέση διεκδικήσεων. Αυτό το παιδί μας θύμισε πως στα 12 μας χρόνια και με όλη μας την αθωότητα είχαμε ακόμα το υγιές θράσος να απαιτούμε, απορώντας πώς δεν το είχε κάνει κανείς πριν από εμάς. Θες κάτι; Ζήτησέ το. Αυτό είναι το μόνο σκεπτικό σε μια ηλικία που τα αυτονόητα είναι ακόμα αυτονόητα, σε ένα μυαλό που δεν αντιλαμβάνεται την πολυπλοκότητα, γιατί απλούστατα αντιλαμβάνεται πως είναι αχρείαστη.

Σουλατσάρει ο Μητσοτάκης στην αγορά των Τρικάλων. Κόσμος πολύς, παρατρεχάμενοι και κουστωδία από επισήμους και μη…

Δημοσιεύτηκε από Eliza Giannakaroni στις Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021