Με πραξικοπηματικό τρόπο, ο στρατός της Μιανμάρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, ενώ ανακοίνωσε ότι την εξουσία αναλαμβάνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ. Λίγες ώρες πριν, έγινε η σύλληψη της επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου Ουίν Μιντ και άλλων κορυφαίων στελεχών του κόμματός της (Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία).
Όπως υποστήριξε ο στρατός, η επιβολή του πραξικοπήματος ήταν αναγκαία για την υπεράσπιση της σταθαρότητας της Μιανμάρ. Αυτό έγινε μέσω του τηλεοπτικού δικτύου των ενόπλων δυνάμεων. Κατηγόρησαν την εκλογική επιτροπή ότι δεν διόρθωσε τις «τεράστιες παρατυπίες» που αμαύρωσαν, όπως λένε, τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Από τη μεριά της η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κάνει κάλεσμα στους πολίτες της Μιανμάρ να μην αποδεχτούν το στρατιωτικό πραξικόπημα.
«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία. Καλώ τον λαό να μην το αποδεχτεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος». Την ίδια ώρα ο στρατός υποσχέθηκε να οργανώσει νέες εκλογές μετά το τέλος της έκτακτης ανάγκης που επέβαλε για έναν χρόνο και ότι θα παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση που θα προκύψει.
Οι τράπεζες έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους και αρκετοί πολίτες έχουν ήδη σχηματίσει ουρές μπροστά από τα αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών. «Η Ινδονησία υπογραμμίζει επίσης ότι όλες οι διαφωνίες για τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο των υπαρχόντων νομικών μηχανισμών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Ινδονησίας.
Από την Πέμπτη, πάντως, είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες φωτογραφίες που απαθανάτιζαν τεθωρακισμένα και άλλα στρατιωτικά οχήματα. Να θυμίσουμε ότι η Μιανμάρ πέρασε σχεδόν 50 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας και μόλις το 2010 έγινε μια σταδιακή πολιτική μετάβαση και αφέθηκαν ελεύθεροι πολιτικοί κρατούμενοι.