Η Φέμκε Χάσελμα έχει ένα όνειρο. Όλοι έχουμε ένα όνειρο. Το δικό της είναι να κάνει ban τους τουρίστες από τα γνωστά coffee shops του Άμστερνταμ που έχουν τον καλύτερο καφέ και όχι μόνο στην πόλη. Η δήμαρχος είχε προτείνει αυτό το σχέδιο για να μειωθεί η εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα. Μην γελάτε. Αλήθεια, έχουν καλό καφέ.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει ήδη καταθέσει, μόνο οι Ολλανδοί θα έχουν πρόσβαση στα coffee shops γιατί ως γνωστόν, οι «ξένοι» πάνε για ένα και μόνο λόγο στην Ολλανδία: να βγάλουν φωτογραφία στις γέφυρες με τα ποδήλατα. Δεν ξέρουμε πού πήγε το μυαλό σας. Μετά από τις πολλές φωτογραφίες δεν λειτουργούν κόσμια και διαπράττουν εγκλήματα.

Αυτή η πρόταση έχει στόχο να μειώσει το οργανωμένο έγκλημα και την διακίνηση σκληρών ναρκωτικών, με την τοπική αστυνομία και τους εισαγγελείς να συμφωνούν με τη Φέμκε Χάσελμα. «Η αγορά της κάνναβης είναι πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη» υποστήριξε η ίδια. «Θέλω να συρρικνώσω την αγορά κάνναβης και να την κάνω διαχειρίσιμη. Δεν βλέπω άλλη εναλλακτική λύση».

Η δήμαρχος, αν όλα πάνε καλά, περιμένει το σχέδιο να μπει σε εφαρμογή στις αρχές του 2022. Σκοπός επίσης είναι να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς πριν την πανδημία, περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν το Άμστερνταμ. Από την άλλη, όπως ήταν λογικό, υπάρχουν αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των coffee shops. Μπορεί και των φαρμακοποιών θα πούμε εμείς που θα σταματήσουν να δίνουν τα κολλύρια με το τσουβάλι.

«Τα coffee shops, ειδικά στο κέντρο, έχουν τεράστια απήχηση στους τουρίστες», δήλωσε η Χέμκε. «Η αύξηση του τουρισμού αυξάνει και τη ζήτηση». Γιατί σταματήσατε να γελάτε;