Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απαγορεύει στην ουσία τις αμβλώσεις, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η υποχώρησή της σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα ήταν όπως φάνηκε στην πράξη προσωρινή και δήλωσε πως θα εφαρμόσει την απόφαση που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να ορίζουν το σώμα τους.

Χιλιάδες γυναίκες αλλά και ένας σημαντικός αριθμός αντρών κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύσουσα και άλλων πόλεων για να διαμαρτυρηθούν. Να υπενθυμίσουμε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού κατά το παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες διαδηλώσεις με αποκορύφωμα την τεράστια συγκέντρωση πριν από τρεις μήνες.

Αν και αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκτιμάται ότι στη Βαρσοβία και σε πολλές άλλες πόλεις, διαδήλωσαν περίπου 400.000 άνθρωποι. Η κινητοποίηση για την απόφαση που αφορά τις αμβλώσεις αποκαλείται πια ‘’Απεργία των Γυναικών’’. Τι σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου: Απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

«Σας παρακαλούμε, απευθυνόμαστε σε όλους, κινητοποιηθείτε. Να πορευθούμε όλοι μαζί. Να κάνουμε τη διαφορά», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian η Μάρτα Λέμπαρτ, μία από τις επικεφαλής του κινήματος που υπερασπίζονται αυτό το δικαίωμα των γυναικών. «Καμία κυβέρνηση που σέβεται τη νομιμότητα δεν πρέπει να εφαρμόσει αυτή την απόφαση», δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπόρι Μπούντκα.

Κάθε χρόνο, λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία ενώ οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι 200.000 αμβλώσεις, παράνομες και μη, πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.