Όχι, ο κόσμος μας δεν θα αποτελείται στο μέλλον μόνο από γυναίκες, αυτό είναι κάπως δύσκολο να συμβεί για πολλούς λόγους. Αυτό που είναι δεδομένο, όμως, είναι πως η άντρες χάνουν σταδιακά την ικανότητά τους για αναπαραγωγή. Βλέπετε, είναι ένα φυσικό επακόλουθο που μόνο φυσικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση είναι κάπως μπερδεμένη.

Τα χημικά που εντοπίζονται σε προϊόντα πλαστικών, καλλυντικών αλλά και συσκευασίες φαγητών, φαίνεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην ικανότητα του ανθρώπων για αναπαραγωγή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Σάνα Σουάν, μια επιδημιολόγος με συνέντευξή της στο The Intercept. Με λίγα λόγια, εξηγεί ότι το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι τόσο λαμπρό όσο φαντάζονται κάποιοι. 

via GIPHY

Ο Σουάν ήταν μέλος της ομάδας που διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του μέσου άντρα έχει μειωθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Η δουλειά της επικεντρώνεται τώρα στον τρόπο με τον οποίο οι χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φθαλικών ενώσεων και της διφαινόλης Α (ξέρουμε, βαριέσαι), συνεχίζουν να βλάπτουν την αναπαραγωγική διαδικασία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη βιολογική ανάπτυξη των παιδιών που εκτέθηκαν πρόωρα σε αυτές.

«Ένα από τα μέρη του εγκεφάλου που είναι σεξουαλικά διμορφικό έχει να κάνει με την εκμάθηση της γλώσσας και τα θηλυκά έχουν συνήθως πλεονέκτημα», δήλωσε η Σουάν. «Όταν ρωτάτε τη μητέρα ενός μικρού παιδιού πόσες λέξεις καταλαβαίνει το παιδί της, τα κορίτσια γενικά έχουν πολύ μεγαλύτερο λεξιλόγιο. Αλλά αυτή η διαφορά φύλου μειώνεται από τους φθαλικούς εστέρες. Και είναι ένα βασικό θέμα: αυτές οι χημικές ουσίες μειώνουν τις διαφορές του φύλου». Οι άντρες, με λίγα λόγια, βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα.

Και το πρόβλημα, είπε ο Σουάν, γίνεται ακόμα πιο σοβαρό. Επειδή η έκθεση κάθε ατόμου σε φθαλικά άλατα προστίθεται στην προγεννητική έκθεσή του που έχει περάσει από προηγούμενες γενιές, αυτές οι αλλαγές πιθανότατα θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Τώρα που το σκεφτόμαστε καλύτερα, ίσως δούμε έναν κόσμο αποκλειστικά από γυναίκες.