Σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA S. A, το 65% των γυναικών στην Ελλάδα έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, όπως έγινε γνωστό από το πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι αυτός ο αριθμός των γυναικών έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης στους χώρους εργασίας και στους δρόμους (είναι τα κυριότερα μέρη).

Οι άντρες και οι γυναίκες συμμερίζονται σχεδόν καθολικά (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή τουλάχιστον όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα. Το 83% στο σύνολο των ερωτηθέντων, άντρες και γυναίκες, πιστεύουν πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μιλούν οι γυναίκες αυτές, είναι για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όσον αφορά το «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘’ποινικοποίηση’’ του φλερτ» το 41% συμφωνεί ενώ το 57% όχι. Το 58% των ανδρών συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Τι συμβαίνει με τις ανδρικές συμπεριφορές και ποιες αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης; Σύμφωνα με την έρευνα, το σχόλιο κάποιου με το οποίο δεν έχει υπάρξει ερωτική επαφή και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, όπως και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Από την άλλη, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση αν και αυτό εξαρτάται από και από την περίσταση.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών