Ξυπνάμε σήμερα με το άκουσμα της είδησης, πως η με απόφαση του αρχηγού της, η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η απαγόρευση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει απο σήμερα 26 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί. Η ανακοίνωση αναφέρει πως η απόφαση αυτή αφορά όλες τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα. Σε επίπεδο προστίμων, ισχύουν όσα ήδη γνωρίζουμε: 5.000 και 3.000 ευρώ για τους διοργανωτές και 300 ευρώ για όσους συμμετέχουν. 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα (26 Ιανουαρίου 2021) έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από (100) άτομα.

Για την έκδοση της Απόφασης ελήφθησαν, μεταξύ άλλων, υπόψη:

  • η συνδρομή εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας και συνίστανται στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,
  • ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορωνοϊού από την πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με την αθρόα συμμετοχή ατόμων,
  • η από 22-01-2021 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, όπου, μεταξύ άλλων, προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα (100) άτομα.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Όπως είναι λογικό, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει σύγχυση, μιας και δε γίνεται σαφής η φύση των συναθροίσεων που απαγορεύονται. Η ΕΛ.ΑΣ ήδη από το 2020 μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες αποφάσεις, όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά καμία δεν ήταν τόσο γενική και ασαφής όσο η σημερινή. Για αυτή την ασάφεια κλήθηκε να μιλήσει στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης, που έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος την ουσία της απαγόρευσης, αλλά ούτε και τις ακριβείς διαστάσεις της. 

Ξεκινώντας δηλώνοντας και ο ίδιος ανίκανος σε μια πρώτη φάση να «ερμηνεύσει» την απόφαση και τους λόγους που λήφθηκε, κατέληξε να εκφράζει την εκτίμησή του πως η απαγόρευση δεν αφορά μόνο τις οργανωμένες συγκεντρώσεις που μπορεί να διοργανωθούν για έναν δεδομένο σκοπό, αλλά και για τον συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους και έξω από καταστήματα. Μετά, άλλαξε άποψη, θυμούμενος τα περί προστίμων για διοργανωτές, οπότε κατέληξε πως πιθανότατα αναφέρεται σε συγκεντρώσεις που είναι απόρροια κάποιου καλέσματος. 

Ενώ μέσα στη μέρα αναμένονται διευκρινήσεις και ο κύριος Καλλιακμάνης νιώθει χαωμένος, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης έχει τη δική του εξήγηση. Σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει:

Γενική Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από σήμερα Τρίτη μέχρι τη Δευτέρα τα ξημερώματα: καμία σχέση με υγειονομικά μέτρα, καμία σχέση με τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για πολιτική απαγόρευση απέναντι στο διογκούμενο φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά που κάθε μήνα (είναι το τρίτο μετά τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη) εκδίδει γενικό απαγορευτικό αναστολής του ά. 11 του Συντάγματος με αστυνομική διαταγή.
Όσες και όσοι – ιδίως νομικοί – σιώπησαν ή επιφυλάχτηκαν στα προηγούμενα απαγορευτικά, είναι η ώρα να μιλήσουν.

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Κυβέρνηση διαρκούς συνταγματικής εκτροπής Γενική Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από…

Δημοσιεύτηκε από Thanasis Kampagiannis στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Σα να βγάζει περισσότερο νόημα τώρα. Ειδικά μετά τις διευκρινήσεις της ΕΛ.ΑΣ ότι η απαγόρευση “δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ”. Διευκρινίζεται, δε, πως δεν απαγορεύονται γενικώς οι συναθροίσεις, αρκεί ωστόσο να μην παρευρίσκονται σε αυτή πάνω από 100 άτομα.