Κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί σε μία τόσο δύσκολη θέση, είναι δεδομένο αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε όμως ότι καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα σωρό διλήμματα, αν και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την βαρύτητα και τη σημασία αυτών που ακολουθούν. Ας πούμε απλά, πως αυτή είναι μια μικρή προθέρμανση για τα διλήμματα που θα συναντήσουμε στο μέλλον. Αντέχεις να απαντήσεις σε αυτά χωρίς να νιώσεις άσχημα; Δύσκολο. Η ηθική, βλέπεις, παίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε μας απόφαση.

Το δίλημμα του φυλακισμένου

Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα πιο γνωστά διλήμματα που κυκλοφορούν μεταξύ των φανατικών. Είσαι μέλος μιας συμμορίας και μόλις σε έχουν συλλάβει μαζί με ένα ακόμα «σύντροφο». Δεν έχεις καμία επαφή με αυτό το άτομο και δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του. Η αστυνομία δεν έχει αρκετά στοιχεία και για τους δύο και έτσι σας κάνει μία «προσφορά». Έχεις δύο επιλογές: ή δεν λες τίποτα ή προδίδεις το άλλο μέλος της συμμορίας και καταθέτεις ότι αυτός διέπραξε το έγκλημα. Αυτόματα προκύπτουν οι εξής συνθήκες:

α) αν τον προδώσεις και εκείνος δεν μιλήσει, τότε θα αφεθείς ελεύθερος ενώ αυτός θα εκτίσει 3 χρόνια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από την αντίθετη μεριά.

β) αν τον προδώσεις και σε προδώσει και εκείνος, και οι δύο θα περάσετε δύο χρόνια στη φυλακή.

γ) αν επιλέξετε να μην μιλήσετε, τότε θα περάσετε από ένα χρόνο στη φυλακή και οι δύο.

via GIPHY

Το οξυγόνο

Είσαι μέρος μιας αποστολής εξόρυξης μαζί με άλλα τέσσερα άτομα Έχετε παγιδευτεί σε ένα ορυχείο. Ένας βράχος έχει συνθλίψει τα πόδια ενός από την ομάδα σου και θα πεθάνει χωρίς ιατρική βοήθεια. Έχεις δημιουργήσει μια επικοινωνία με την ομάδα διάσωσης και έμαθες ότι σε 36 ώρες θα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Είσαι σε θέση να υπολογίσεις ότι αυτός ο χώρος έχει οξυγόνο για τρία άτομα για τις υπόλοιπες 36 ώρες, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό για τέσσερα άτομα. Ο μόνος τρόπος να σωθούν τα άλλα μέλη, είναι να αρνηθείς την ιατρική βοήθεια στο τραυματισμένο ώστε να υπάρχει αρκετό οξυγόνο για να επιβιώσει η υπόλοιπη ομάδα.

Αφήνεις τον τραυματισμένο να πεθάνει ή όχι;

Οι όμηροι

Είσαι μέλος μιας ομάδας οικολόγων που ζουν σε μια απομακρυσμένη ζούγκλα. Ολόκληρη η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει οκτώ παιδιά, είστε όμηροι από μια ομάδα παραστρατιωτικών τρομοκρατών. Ένας από τους τρομοκράτες σε συμπαθεί. Σε ενημερώνει ότι ο αρχηγός του σκοπεύει να σκοτώσει εσένα και τους υπόλοιπους ομήρους το επόμενο πρωί.

Είναι πρόθυμος να βοηθήσει εσένα και τα παιδιά να ξεφύγετε, αλλά για να το κάνει, σου ζητά να σκοτώσεις έναν από την ομάδα σου τον οποίο δεν συμπαθεί. Αν αρνηθείς την προσφορά του, όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα χάσετε τη ζωή σας. Αν δεχτείς την προσφορά του, τότε οι άλλοι θα πεθάνουν το πρωί, αλλά εσύ και τα οκτώ παιδιά θα γλιτώσετε.

Τι κάνεις;

via GIPHY

Οι ηλικιωμένοι

Βρίσκεσαι σε κρουαζιερόπλοιο το οποίο έχει πιάσει φωτιά και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Οι σωσίβιες λέμβοι μεταφέρουν πολύ περισσότερα άτομα από αυτά που πρέπει. Η δική σου αρχίζει και γεμίζει με νερό. Μια ομάδα ηλικιωμένων είναι στη θάλασσα και σου ζητούν να τους ρίξει ένα σχοινί ώστε να έρθουν μαζί σας. Φαίνεται ότι το σκάφος θα βυθιστεί αν ανέβουν περισσότεροι επιβάτες χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο.

Ρίχνεις ή όχι το σκοινί για να τους σώσεις;

Η καρέκλα

Είσαι κρατούμενος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας σαδιστής φρουρός πρόκειται να κρεμάσει τον κολλητό σου που προσπάθησε να δραπετεύσει και θέλει εσένα να τραβήξεις την καρέκλα από κάτω του. Αν αρνηθείς, τότε δεν θα σκοτώσει μόνο τον κολλητό σου αλλά και κάποιους άλλους αθώους κρατούμενους και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εννοεί αυτό που λέει.

Λοιπόν; Τραβάς ή όχι την καρέκλα;