Δε χρειάζεται να είσαι καν βιβλιοφάγος για να θαυμάζεις τον Ουμπέρτο Έκο. Ο Ιταλός νομπελίστας έχει γράψει μερικά από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία. Πιθανότατα και εσύ έχεις πάρει γεύση από το «Εκκρεμές του Φουκώ» και «Το Όνομα του Ρόδου». Για τον Ουμπέρτο Έκο, εκτός από το ότι κατάφερε τις περισσότερες φορές να παντρέψει τη λογοτεχνία με κουλτούρες, μέρη του κόσμου, εποχές και διαφορετικές γλώσσες, ξέρεις και πως πέθανε το 2016, αφήνοντας πολλούς από εμάς να πιστεύουμε πως το λογοτεχνικό αυτό κενό δε θα καλυφθεί ποτέ.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή τις τελευταίες μέρες το ίντερνετ έχει αφηνιάσει με ένα βίντεο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ουμπέρτο Έκο, τραβηγμένο στο σπίτι του.

Στο βίντεο, ο συγγραφέας ψάχνει ένα συγκεκριμένο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του. Το θέμα είναι ότι του παίρνει αρκετή ώρα να το βρει, μιας και η συλλογή του είναι τεράστια, η βιβλιοθήκη του δαιδαλώδης, με πολλά δωμάτια, ράφια και αμέτρητα -κυριολεκτικά- βιβλία. Έτσι στο βίντεο φαίνεται να περπατάει και να περπατάει, χωρίς να φτάνει ποτέ στον προορισμό του. Τα καλά νέα, είναι πως κάποια στιγμή φτάνει. 

ΟΚ, καταλαβαίνουμε γιατί ο τόσος χαμός.