Πρόσεξε τι εύχεσαι λένε και -μεταξύ μας- δεν έχουν άδικο. Βλέπεις, όταν είσαι λίγους μήνες πριν την ενηλικίωση, νομίζεις πως η ζωή όταν μένεις μόνος είναι εξίσου «εύκολη» με αυτή που ζούσες ως τώρα με τους γονείς σου, απλά πολύ πιο φαν και ιδιωτική. Έχω υπολογίσει πως χρειάζονται περίπου δυο μήνες πραγματικής ζωής σε δικό σου σπίτι για να καταλάβεις πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι πως τους πρώτους δυο μήνες οι γονείς σου δεν έχουν ακριβώς συνειδητοποιήσει ότι τα τσανάκια σας χώρισαν, οπότε σε «ταίζουν» με pampering, τάπερ (καλά, αυτό μάλλον το κάνουν ακόμα), σού προμηθεύουν τα απαραίτητα και σού θυμίζουν τα βασικά, όπως το πόσο καιρό «ζει» ένα κοτόπουλο στο ψυγείο. Μετά τους δυο μήνες, που οι προμήθειες τελειώνουν, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως αυτό το κούλνες της ζωής μόνος τη χαλάνε οι ελλείψεις. Οι απολύτως καθημερινές ελλείψεις. Εκείνες που σε στέλνουν στο σούπερ μάρκετ και σε κάνουν να απορείς γιατί ένα ρολό χαρτί υγείας είναι τόσο ακριβό και γιατί το ντουέτο της επιτυχίας σαμπουάν-κοντίσιονερ ισοδυναμεί οικονομικά με ένα μπουκάλι ελαιόλαδο.
Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με πράγματα που δεν είχες ιδέα πόσο ακριβά είναι, μέχρι που αναγκάστηκες να τα αγοράσεις.
Ελαιόλαδο
Δε μπορείς να φανταστείς το φαγητό σου χωρίς ελαιόλαδο, σε σημείο που μέχρι να αναγκαστείς να το αγοράσεις, πίστευες πως είναι δεδομένο και πιθανότατα φθηνό. Η πρώτη φορά που αγόρασες ελαιόλαδο ενδέχεται να σε έκανε να καταλάβεις γιατί οι γονείς σου χαίρονται όταν τους έρχονται δεκάλιτρα από το χωριό, οριακά σαν να κέρδισαν σε διαγωνισμό ραδιοφωνικής εκπομπής. Γιατί πρακτικά κέρδισαν.
Στρώμα
Ας μη γίνουμε υπερβολικοί, μαντεύοντας πως μέχρι να μείνεις σε δικό σου πίστευες πως κρεβάτι και στρώμα πάνε πακέτο από τη στιγμή της αγοράς. Ας μην μαντέψουμε πως όταν συνειδητοποίησες πως το στρώμα στην πραγματικότητα είναι πιο ακριβό από το κρεβάτι φλέρταρες με την ιδέα να στρώσεις δυο κουβερτούλες στο πάτωμα να “σκληραγαγωγηθείς”.
Τυριά
Το “τα πάθη πληρώνονται” πιθανότατα πρωτοειπώθηκε για τη φέτα. Ίσως και για την τριμμένη παρμεζάνα.
Απορρυπαντικά
Το να σιχαίνεσαι τις δουλειές στο σπίτι και το πλύσιμο των πιάτων και τα πλυντήρια και να πρέπει να πληρώνεις και μίνι περιουσίες για καθαριστικά και απορρυπαντικά παίζει να είναι η απόδειξη πως η ζωή είναι μίζερα κωμικοτραγική.
Χαρτί Υγείας
Η αγορά χαρτιού υγείας έχει αναδειχθεί σε τέχνη, βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες για αυτό. Να μην έχει άρωμα, να μην είναι τραχύ, να είναι υποαλλεργικό. Στο μεταξύ, κανείς δε μας πληροφόρησε για την τιμούλα του.
Σαμπουάν και Conditioner
Ναι, η περιποίηση των μαλλιών είναι ακριβή υπόθεση. Ας το θέσουμε αλλιώς: σε περιόδους αφραγκίας, δεν αποκλείεται να έρθεις στη δύσκολη θέση να επιλέξεις ανάμεσα σε σαμπουάν και ελαιόλαδο μπροστά στο ταμείο.
Φυστικοβούτυρο
Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτούς που τρώνε το φυστικοβούτυρο μέσα από το βαζάκι με το πιο μεγάλο κουτάλι που μπορούν να βρουν και σε εκείνους που το μισούν. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, φανταζόμαστε το σοκ σου την πρώτη φορά που το πλήρωσες με δικά σου λεφτά και δεν το βρήκες απλώς στο ντουλάπι της κουζίνας στο πατρικό.
Χαλί
Αυτό το συναίσθημα του να βουλιάζει το πόδι σου στο χαλί, είναι από τα πιο ακριβά και το ξέρεις καλά.
Αβοκάντο
Ναι, το αβοκάντο εκτός από άγευστο, είναι και πανάκριβο. Στο μεταξύ, δεν αγοράζεις αβοκάντο αν δεν έχεις αποφασίσει πως αυτό το “είσαι ό,τι τρως” είναι σοβαρή υπόθεση. Από εκείνες που μπορούν να σε αφήσουν άφραγκο. Γιατί αβοκάντο, τόφου, ανανάς και κινόα σε λεφτά ισοδυναμούν με τον μηνιαίο λογαριασμό σου για ίντερνετ.
Καθρέφτης
Τόσα λεφτά για να βλέπεις τον εαυτό σου ακόμα κι όταν δε θέλεις καν να τον ξέρεις; Η κόλαση η ίδια.
Ένα τραπέζι και τέσσερις καρέκλες
Το να έχεις κάπου να βάλεις το κορμάκι σου κοστίζει, όσο κι αν σε πονάει.
Σερβιέτες και ταμπόν
Κορίτσια ξέρουμε. Δε φτάνει που η περίοδος είναι επίπονη, επίμονη και ζόρικη, κοστίζει κιόλας. Και κοστίζει κάθε μήνα.
Μια καλή οδοντόβουρτσα
Μια καλή οδοντόβουρτσα είναι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Και μια ηλεκτρική οδοντόβουτσα κοστίζει αρκετά. Δε σε προειδοποίησε κανείς. Το ξέρουμε.
Καπάκι λεκάνης
Το καπάκι λεκάνης λίγο πολύ είναι η ίδια ιστορία με το στρώμα. Όχι δεν πάει πακέτο με την ίδια τη λεκάνη και πιθανότατα το έμαθες με τον σκληρό τρόπο. Τσίριξες όταν διάβασες την ταμπελίτσα με την τιμή. Παραδέξου το.
ΓΕΝΙΚΩΣ, ΤΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ