Η 93η  Απονομή των Βραβείων Όσκαρ θα γίνει φέτος στις 25 Απριλίου του 2021 διαδικτυακά. Τι προβλέψεις να κάνουμε και πόσα στοιχήματα να βάλουμε; Θα προσπαθήσουμε με τις δικές μας δέκα και μια σινεφίλ προτάσεις. 

Ντέιβιντ Φίντσερ με χρυσό αγαλματάκι;

Θα σηκώσει το χρυσό αγαλματάκι ο Φίντσερ με το “Mank”; Ασπρόμαυρη βιογραφία βασισμένη στη ζωή του σεναριογράφου του «Πολίτη Κέιν» Χέρμαν Μάνκιεβιτς με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ήθελε ο Φίντσερ να σκηνοθετήσει την ιστορία, που του διηγήθηκε ο εφημεριδάς πατέρας του Τζακ, για τον αλκοολικό ταλαντούχο σεναριογράφο που παρέδωσε στον Όρσον Γουέλς το πιο καλογραμμένο σενάριο ταινιας έβερ.Είναι και μια ταινία που υπογράφει σκηνοθετικά ο πιο τελειομανής εκεί έξω, ο Ντέιβιντ Φίντσερ που δυστυχώς με τόσες πολλές παράλληλες πλοκές χάνει τον τίτλο του. Η ταινία του σκάει σε μια δύσκολη συγκυρία για την βιομηχανία του θεάματος, ούτε ο Νόλαν δεν κατάφερε να γεμίσει τις αίθουσες. Σκάει για να διεκδικήσει το όσκαρ όμως, σαν μια ερωτική αποστολή στην Ακαδημία. Κρίμα αν του το δώσουν γι αυτή την ταινία. Το αξίζει σίγουρα ο Γκάρι Όλντμαν. 

Τσάντγουικ Μπόουζμαν για το Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο για το “Ma Rainey’s Black Bottom” του Τζορτζ Σ. Γουλφ,  Ο Μπόουζμαν υποδύεται έναν φιλόδοξο οργισμένο μαύρο νέο. Θύμα της καταπίεσης των λευκών και κομμάτι μιας αλυσίδας βίας και αίματος που δεν σπάει εύκολα. Είναι ο τρομπετίστας Λέβι, θέλει να γίνει φίρμα και πρώτο όνομα, πιστεύει στην εικόνα και σπαταλά ένα μισθό σε ένα ζευγάρι παπούτσια. Δεν μπορεί να αντιληφθεί τις συνέπειες των πράξεων του. Παρακινεί τους συναδέλφους του μουσικούς σε μια εξομολόγηση ιστοριών με άσχημη κατάληξη. Είναι καθηλωτικός. Περισσότερο θεατρικός από ποτέ. Τρομερά καταβεβλημένος σωματικά από την ασθένεια που του στέρησε τη ζωή. Αν η ζωή ήταν δίκαιη θα λάμβανε όσκαρ αντρικής ερμηνείας. Η ταινία έχει τους ίδιους ρυθμούς όπως ένα μπλουζ. Είναι αργή και μεστή δράματος και πολλών τραγικών ιστοριών.

Άαρον Σόρκιν για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου

Στο πολιτικό δράμα “Η Δίκη των 7 του Σικάγο” θα στοιχημάτιζα πολλά ως απόλυτο φαβορί της οσκαρικής κούρσας. Ή και όχι.Ποια είναι η υπόθεση; Μια πολιτική δίκη. Επτά άτομα βρίσκονται κατηγορούμενοι στο δικαστήριο. Είμαστε στο 1969. Κατηγορούνται για συνωμοσία και υποκίνηση ταραχών εξαιτίας των αντιπολεμικών κραυγών τους εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες τους κορυφώθηκαν ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή, ακολούθησε εξέγερση και επί πέντε μέρες το Σικάγο καιγόταν. Θα μπορούσε αυτή η ταινία να είναι αριστούργημα.

https://twitter.com/AwardsCircuit?ref_src=twsrc%5Etfw

Αλλά δεν ήταν. Είναι μια ταινία για να σου δείξει ο Σόρκιν ότι ξέρει να χειρίζεται την κάμερα (ΣΩΠΑ). Είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ο Σάσα Μπάρον Κόεν στους 204 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας το καθόλου αμελητέο υποκριτικό του ταλέντο.

Το Tenet για τα Ειδικά Οπτικά Εφέ (όπως το είδε ο Γιώργος Πολυμενέας

Ο Νόλαν πιστεύει ότι θα σώσει το σινεμά, το Χόλιγουντ, την τέχνη της αφήγησης και ποιος ξέρει τι ακόμα. Για να είμαστε δίκαιοι, το έχει ήδη πετύχει. Η ενασχόληση του με το βαρύ blockbuster και η νέα ματιά που έδωσε στα superhero movies μέσα από την θρυλική πλέον τριλογία του «Batman» έσωσε όχι μόνο το είδος, αλλά και τα κινηματογραφικά στούντιο, τα οποία ξαφνικά βρήκαν στα καρέ των comic μια εύκολη συνταγή για να θησαυρίσουν. Το Tenet είναι μια σχηματική, μα διασκεδαστική, ιστορία, όπου ένας ανώνυμος μυστικός πράκτορας, ο Πρωταγωνιστής (Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον) για τον οποίο δεν μαθαίνουμε τίποτα, προσπαθεί, με τη βοήθεια των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, να σώσει τον πλανήτη από έναν πληγωμένο και απογοητευμένο από την ανθρωπότητα Ρώσο ολιγάρχη, τον Αντρέι Σάτορ (Κένεθ Μπράνα), ο οποίος δρα σε συνεννόηση με μια μελλοντική γενιά του ανθρώπινου γένους που γνωρίζει από πρώτο πότε και ποιοι ήταν αυτοί που τα σκάτωσαν στη Γη -εμείς είμαστε αυτοί. Η επιτυχής έκβαση αυτής της επιχείρησης περιλαμβάνει ένα διαρκές πέρα-δώθε στο χρόνο, εντυπωσιακό εικαστικά, που όσο η ταινία πλησιάζει στο φινάλε αποκτά ντελιαριακό ρυθμό.

Το φεμινιστικό όσκαρ της Κάρι Μάλιγκαν

Είναι αιχμηρό, είναι μοντέρνο, είναι ψυχοπλακωτικό, είναι αριστούργημα η πρωταγωνίστρια, η σκηνοθέτης του σου τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια όποτε βολεύεσαι και ίσως πρέπει να το δουν όλοι οι άντρες εκεί έξω. Για να κοιτάξουν το είδωλό τους στον καθρέπτη και ίσως να δακρύσουν. Το τέλος της ταινίας δεν είναι η δικαίωση που άξιζες. Αλλά πότε μια κακοποιημένη γυναίκα πήρε την δικαίωση της πραγματικά; Η Κάρι Μάλιγκαν παίζει με το βλέμμα και την απουσία συναισθήματος. Γίνεται. Και θα πάρει το όσκαρ. Το παίζω. Το “Promising Young Woman” είναι η φεμινιστική σάτιρα που έλειπε από τα βαρετά Όσκαρ.

Η καλύτερη ανδρική ερμηνεία που θα δεις το 2021

Ο Ρούμπερ και η Λου είναι ζευγάρι εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχουν μπάντα και κάνουν περιοδεία. Ξαφνικά, έπειτα από ένα live ο Ριζ Άχμεντ (Βρετανός ηθοποίος, ράπερ και ακτιβιστής), ο υπέροχος πρωταγωνιστής, ακούει ένα έντονο βουητό και χάνει την ακοή του. Η Λου είναι πρόθυμη να θυσιάσει την ασφάλεια που της προσφέρει η ζωή στο πλευρό του και να το αφήσει σε μια κοινότητα κωφών και βαρηκόων για να μάθει να ζει ως κωφό/ανήκοο άτομο. Εκεί, ο Τζο είναι υπομονετικός και ήπιος μαζί του και του αφήνει το χώρο να εξελιχθεί σε μια κοινότητα που την συνδέει η ιδέα ότι η απώλεια ακοής τους δεν είναι μια αναπηρία ή ένα ελάττωμα που τους καταστρέφει τη ζωή και οφείλουν να διορθώσουν αλλά η πηγή για την εμπειρία της μοναδικότητας. Σε αυτή την κοινότητα,ο Ρούμπεν για πρώτη φορά μαθαίνει τι σημαίνει να αποκτάς δεσμούς με ανθρώπους που δεν έχετε -επιφανειακά- πολλά να μοιραστείτε. Αν ψάχνετε μια ταινία που παρουσιάζει ατόφια πόσο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, πόσο ανοχύρωτοι απέναντι στην ίδια τη ζωή το “Sound of Metal” είναι η τέλεια ταινία.

Βανέσα Κίρμπι με σίγουρη υποψηφιότητα

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούτσο “Τα Θραύσματα μιας Γυναίκας” ίσως φέρει το χρυσό αγαλματάκι στην πρωταγωνίστρια του για τη διαχείριση της απώλειας, η οποία αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη, απομακρύνοντάς την σταδιακά από το σύντροφό της, τη μητέρα της, την αδελφή της. Η Βανέσα Κίρμπι είναι συγκλονιστικά πειστική και το βραβείο στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας θα συνοδευτεί πιθανότατα από μια οσκαρική υποψηφιότητα.

Η πιο σκοτεινή κι αινιγματική διαδρομή του Τσάρλι Κάουφμαν αξίζει πολλά όσκαρ

Ακόμη κι αν δεν κατάλαβες τι ήθελε να πει ο Κάουφμαν, σίγουρα αντιλήφθηκες το υποκριτικό μεγαλείο των δυο γυναικείων ρόλων της ταινίας του Netflix.”Τι ήταν αυτό που μόλις είδα;” απόρησαν οι περισσότεροι θεατές του νιχιλιστικού υπαρξιακού δράματος/ ψυχολογικού θρίλερ/chiller/ εγκεφαλικού παζλ/μεταφυσικών προβληματισμών του Τσάρλι Κάουφμαν μετά από 134 λεπτά. Για να αποφύγουμε τα spoilers , ας μείνουμε στον τίτλο που ξεκάθαρα είναι η υπόθεσή της ταινίας. “Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος”. Και στο γεγονός πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Βαθιά υπόκλιση στην Τόνι Κολέτ. Πόσες φορές πρέπει να ουρλιάξει υστερικά για να της δώσουν το όσκαρ που τόσο αξίζει;

https://twitter.com/hashtag/OneNightInMiami?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί

Χρυσό Λιοντάρι στην Βενετίας και  βραβείο κοινού στο Τορόντο και σίγουρα Όσκαρ σκηνοθεσίας/ καλύτερης ταινίας στην Κλόι Τζάο για την ανθρωπίλα αυτή της ταινίας. Είναι αριστουργηματική η ματιά της γεμάτη καλοσύνη, ευγένεια, κοινωνική δικαιοσύνη και γυναικεία τρυφερότητα. Η Κλόι Ζάο τιμά τους άστεγους νομάδες, τη μικρή κοινωνία των καταφρονεμένων. Το “Nomadland” είναι ο θρίαμβος των Κλόι Ζάο και Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Το μεγάλο αουτσάιντερ

To Lovers Rock,η δεύτερη ταινία στην σειρά ανθολογίας του Στιβ ΜακΚουίν “Small Axe “αξίζει ένα όσκαρ. Θα ενδιαφερθείς για τις ιστορίες των πρωταγωνιστών. Θέλεις να μάθεις για την Μάρθα γύρω από την οποία θα κυκλώσει αθόρυβα η ιστορία και να πεις τόσα πολλά στην 17χρόνη Σίνθια για το πώς λειτουργούν οι άνδρες και η ζωή γενικότερα. Υπάρχει η μεγαλύτερη ιστορία του Small Axe. Όταν η Μάρθα ψάχνει την φίλη της στο δρόμο αργά το βράδυ και δέχεται την σεξουαλική παρενόχληση από μια παρέα λευκών της περιοχής. Υπάρχει το δίπολο έντονα. Ο ρατσισμός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε η ανθολογία,  το “Small Axe” είναι αφιερωμένο στον Τζορτζ Φλόιντ, ως μια κίνηση αδελφοσύνης που έρχεται από το κοινό παρελθόν της μαύρης κοινότητας οικουμενικά. Οι κριτικοί στηρίζουν το Mangrove ως υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας. 

https://twitter.com/hashtag/HCA?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι ταινίες του “Small Axe” μιλούν  για τις ζωές όλων εκείνων που νιώθουν ότι περισσεύουν από τα διαγράμματα της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας, μιλά για τη βία, την αδικία, τις διακρίσεις. Όμως η ματιά του ΜακΚουίν δεν είναι αυτή της καταγγελίας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με σινεμά διαμαρτυρίας. Το Small Axe είναι ένα love letter για όλη την κουλτούρα και την ιστορία της μαύρη κοινότητας: οι οικογενειακές σχέσεις, οι φιλίες, οι έρωτες, οι πολιτικοί αγώνες, η μουσική και φυσικά η γαστρονομία. Όπως το περιέγραψε ο ίδιος, δίνοντας άθελά του μια περιγραφή του τι σημαίνει ένα magnum opus για έναν καλλιτέχνη: “Το Small Axe είναι ένα ταξίδι σε όσα έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα μου σήμερα, το ποιος είμαι τώρα”.

https://t.co/WH0PZsgD9H

Τα φετινά Παράσιτα

Το  “Μinari”  του Λι Άιζακ Τσανγκ σήκωσε όλες τις κούπες στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance,  πήρε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής αλλά και του κοινού, αυτή τη διπλή βράβευση που μόνο άλλα έξι φιλμ στην ιστορία του φεστιβάλ έχουν καταφέρει. Πιθανότατα θα μας σπάσει την καρδιά και θα κλαίμε όσο το βλέπουμε. 

https://twitter.com/hashtag/Minari?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Μιλά για την ιστορία μιας οικογένειας κορεατών που εγκαθίστανται στο Άρκανσας και κυνηγά το αμερικανικό όνειρο. Έχει ήδη κερδίσει 31 βραβεία στις ΗΠΑ μόνο και είναι στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς όλων των περιοδικών που σέβονται το κοινό τους. Στα συν (γνώμη μου) ότι δεν είναι παραγωγή του Netflix για να δώσει κάποιος μια σφαλιάρα ποιότητας στις πλατφόρμες.