Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρώπης το οποίο και παραμένει ενεργό, κάτι που θέλησε να μας το υπενθυμίσει μετά τις εκρήξεις και την υπερχείλιση λάβας στη βόρεια πλευρά του νοτιοανατολικού κρατήρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας. Όχι, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν βρισκόμαστε στο 2020 αλλά στο 2021 αν και αυτό, μικρή σημασία φαίνεται να έχει.

Το ηφαίστειο εξερράγη τη Δευτέρα και συνέχισε να γεμίζει τον τόπο με λάβα και την Τρίτη γιατί ήθελε το έργο του να είναι ολοκληρωμένο, δεν έφτανε μία μέρα. Αν και δεν υπάρχει απειλή για τους ντόπιους, οι εικόνες είναι τρομακτικές -εκτός από εντυπωσιακές.

https://www.youtube.com/watch?v=XUc6BrMe7wg

Οι εκρήξεις της Αίτνας μπορεί να είναι πολλές φορές καταστροφικές όμως γενικά, δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους χιλιάδες κατοίκους που ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου αλλά και τις γύρω περιοχές. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία, ωστόσο, είναι οι όλο και πιο συχνές δραστηριότητες του ηφαιστείου τους τελευταίους μήνες, με τις εκρήξεις να συνδυάζονται φυσικά και με σεισμικές δονήσεις. Δεν θα θέλαμε να είμαστε κάτοικοι στην Κατάνια της Σικελίας παρά τα καθησυχαστικά λόγια των ειδικών, δεν το κρύβουμε. Θα προτιμήσουμε τα σιντριβάνια νερού στο Σύνταγμα της Αθήνας από τα σιντριβάνια λάβας της Αίτνας.