Ρωσική βιομηχανική πόλη, με περίπου 200,000 κατοίκους, η πιο βόρεια πόλη του κόσμου που ξεπερνά τους 100.000 κατοίκους. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη εντός του αρκτικού κύκλου. Άσε μην γκουγκλάρεις, σου λέμε εμείς: Νορίλσκ. Εύηχο, ε; Όσο εύκολα προφέρεται τόσο άνετα φτάνεις έως εκεί.

Ανάμεσα σε αυτούς που τα κατάφεραν και επισκέφθηκαν (παρανόμα, μάλιστα) τη μόνιμα αποκλεισμένη πόλη είναι ο Γάλλος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Christophe Jacrot,  ο οποίος έδειξε μια άλλη, αθέατη, πλευρά του Νορλισκ και των κατοίκων της, οι οποίοι επιμένουν να μην την εγακταλείπουν παρότι είναι αφιλόξενη.

Τις δικές του φωτογραφίες θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις παρακάτω.

Οικισμός για το ομώνυμο μεταλλωρυχείο Νορίλσκ και, παλιότερα, κέντρο του συστήματος Νόριλαγκ των στρατοπέδων εργασίας Γκουλάγκ.

Το Νόρλισκ απέκτησε έναν ευρύχωρο σιδηροδρομικό σταθμό που χτίστηκε με την προσδοκία της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης με την πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης, τη Μόσχα, αλλά η κατασκευή σταμάτησε μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν.

Το Νορίλσκ έχει μεγάλους, έντονους και κρύους χειμώνες και πολύ σύντομα και ήπια καλοκαίρια. Καλύπτεται με χιόνι για περίπου 250-270 ημέρες το χρόνο, ενώ σε μια περίοδο περίπου 110-130 ημερών σημειώνονται χιονοθύελλες.

Ο “Ήλιος του μεσονυχτίου” βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 21 Μαΐου έως τις 24 Ιουλίου (65 ημέρες), ενώ η περίοδος που ο ήλιος δεν είναι  καθόλου ορατός, η περίφημη πολική νύχτα, διαρκεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου (45 ημέρες).

Η μέση θερμοκρασία κινείται στους -13 βαθμούς Κελσίου, με το ιστορικό χαμηλό να αγγίζει τους -53. Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχει ένα από τα πιο επικίνδυνα ορυχεία του κόσμου. Στην περιοχή βρίσκονται μερικά από τα μαγαλύτερα αποθέματα νικελίου στον πλανήτη.

Μόνο Ρώσοι και Λευκορώσοι επιτρέπεται να την επισκφτούν. Στην πόλη Νορίλσκ δραστηριοποιείται η εταιρεία εξόρυξης νικελίου και παλλαδίου Norilsk Nickel, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο στο τομέα αυτό.

Τον Ιούνιο του 2020 έγινε μια οικολογική καταστροφή στο Νόριλσκ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την πόλη, μετά την διαρροή χιλιάδων λίτρων καυσίμων σε παρακείμενο ποταμό επικρίνοντας τους τοπικούς αξιωματούχους για την ολιγωρία που έδειξαν στην αντιμετώπιση της διαρροής.

Οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Η Greenpeace εκτιμά το κόστος των ζημιών σε 1,24 δισ. ευρώ.

Η διαρροή 21.000 τόνων πετρελαίου ντίζελ σημειώθηκε στις 29 Μαΐου όταν υποχώρησε ο πυθμένας μια τεράστιας δεξαμενής στις εγκαταστάσεις του θερμοηλεκτρικού σταθμού της πόλης Νορίλσκ.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως η βιοποικιλότητα στα ύδατα.