Μπορεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας να είναι κοντά σε μια συμφωνία με το Neflix για το “Έτερος Εγώ” και μπράβο στον Έλληνα δημιουργό, αλλά εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για σειρές ωραίες, παραδοσιακές που θα έπρεπε όχι απλώς να είναι στο Netflix, αλλά να έχουν και 4-5 Emmy. 

Οι Απαράδεκτοι

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε εδώ. Όλοι ξέρουμε την εξαιρετική κωμωδία της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι τα Φιλαράκια είναι αντιγραφή του ελληνικού σίριαλ. Δικαίως θα πούμε εμείς, αν σκεφτεί κανείς τις άπειρες ομοιότητες που έχουν τα δύο έργα. (Άντρες συγκάτοικοι,  Ζευγάρι παντρεμένο, διπλανές πόρτες, στου Λαμόγια / στου Central Perk, ένας γυναικάς σταρ, κ.α.). Και να ξέρετε εκεί στη Warner Bros, ο Μπονάτσος ήταν 8 σκαλιά πάνω από τον Matt LeBlanc και δεν είχατε και Χαλακατεβάκη. Μέτριοι. 

Οι Αυθαίρετοι

Σε μια παγκόσμια πλατφόρμα, πρέπει να δώσεις και λίγο το άρωμα της χώρας σου. Να δείξεις λίγο την κουλτούρα σου ρε παιδί μου. Όχι όμως τα κλασικά. Αρχαίοι, Παρθενώνες, φιλόσοφοι, θάλασσα, ήλιος. Εντάξει, τα δείξαμε αυτά. Πρέπει να δείξουμε και λίγο την σύγχρονη ιστορίας της πατρίδας μας. Και ποια σειρά δείχνει την κουλτούρα της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας; “Οι αυθαίρετοι” φυσικά. Ρεμούλα, αρπαχτή, διαφθορά, ανάγκη να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και άλλα πολλά στην σειρά που θα έπρεπε εκτός από το Netflix, να συμπεριληφθεί στο μάθημα της ιστορίας στα ελληνικά σχολεία. 

Εγκλήματα

Και μπορεί να είμαστε ο λαός που γέννησε τη σάτιρα, αλλά κάνουμε και μαύρη κωμωδία βρε κατσαπλιάδες. Και αν μας ρωτάς τόσο σε πλοκή όσο και σε χαρακτήρες, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγαλύτερες μαύρες κωμωδίες του Χόλιγουντ. Για να μην πούμε ότι καμία ξένη κωμωδία δεν έχει γέρο Αριστείδη. Ή Αλέκο the Butcher. ή Σωσώ. Βασικά αηδίες λέμε. Καμία μαύρη κωμωδία του Χόλιγουντ δεν είναι σαν τα “εγκλήματα”. Βάλτε ΑΝΤ1 βρε κομπάρσοι να μορφωθείτε. 

Δύο Ξένοι

Θέλεις αισθηματική/ρομαντική κομεντί; Δες τα άπαντα Ρήγα-Αποστόλου. Κάτι “Amelie”, κάτι “Pretty Woman”, τα έχουν για πρωινό και μάλιστα μέρα που δεν πεινάνε. Όλες τους οι σειρές είναι καλές, αλλά οκ ας μην είμαστε ιερόσυλοι. Οι “Δύο Ξένοι” ίσως είναι η καλύτερη σειρά τους και μια από τις καλύτερες της ελληνικής τηλεόρασης. Σε ένα επεισόδιο περνάς από το γέλιο στο κλάμα πάνω από 10 φορές. Τέλος, δεν ξέρω αν κάποιος σεναριογράφος από Αμερική διαβάσει ποτέ αυτό το άρθρο, αλλά my dear friends you should google Nteni Markora and learn how to play the ball. Fckn amateurs.

Λάμψη ή Καλημέρη Ζωή 

Κλείνοnτας, εκτός από Αριστοφάνη και Αισχύλο, που όλοι πάνω σε αυτούς πατήσατε μην κοροιδευόμαστε, έχουμε βγάλει και έναν Όμηρο, που ξεκινούσε να γράφει Ιούνιο και τελείωνε Πρωτοχρονιά. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από την λίστα η “Λάμψη” και το “Καλημέρα Ζωή” του Νίκου Φώσκολου,  που για να σας είμαι ειλικρινής δεν ξέρω ποιο είναι ποιο, αλλά σε ένα από τα δυο έπαιζε ο πιο αγαπητός μπάτσος της ιστορίας. Ο αστυνόμος Θεοχάρης. Βέβαια, την παράσταση στα σίριαλ αυτά κλέβουν οι κακοί χαρακτήρες. Ο superstar Ευλογητός και ο προσωπικός μου αγαπημένος, Ο ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΣ ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ. Τίποτα πιο όμορφο, από έναν κακοποιό που κυκλοφορεί στην Αθήνα ντυμένος σταυροφόρος.