Μετά από μεγάλη αναστάτωση, διάφορες δικαστικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής και μία έκκληση για να αναθεωρηθεί η απόφαση, η Λίζα Μοντγκόμερι, 52 χρονών, εκτελέστηκε με την χορήγηση θανατηφόρας ένεσης τα ξημερώματα της Τετάρτης. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτελείτε από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ έπειτα από 67 χρόνια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων της αλλά και την απόφαση του δικαστή Πάτρικ Χάνλον που έγραφε ότι, «η ψυχική της υγεία είναι απομακρυσμένη από την πραγματικότητα, στο βαθμό που δεν μπορεί να αντιληφθεί βάσει λογικής, το λόγο της εκτέλεσής της». Αυτό που ζητούσαν ήταν να γίνει μια ειδική ακρόαση ώστε να αποδείξουν πως η Λίζα Μοντγκόμερι πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, κάτι που θα ακύρωνε την θανατική ποινή.

«Η κυβέρνηση δεν σταμάτησε πουθενά από τον ζήλο της να σκοτώσει αυτή την προβληματική και με παραισθήσεις γυναίκα», δήλωσε η δικηγόρος της, Κέλεϊ Χένρι. «Η εκτέλεση της Λίζα Μοντγκόμερι δεν είχε καμία σχέση με τη δικαιοσύνη».

Γιατί είχε προκληθεί σάλος γύρω από την υπόθεσή της; H Μοντγκόμερι δολοφόνησε μια έγκυο γυναίκα το 2004 και της έκλεψε το έμβρυο, το οποίο και επέζησε. Οι συνήγοροί δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την σοβαρότητα του εγκλήματός της, αλλά τόνισαν πως υποφέρει από σοβαρές ψυχικές διαταραχές εξαιτίας των ομαδικών βιασμών που είχε υποστεί κατά την παιδική της ηλικία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρικτής της θανατικής ποινής, αγνόησε το αίτημα για επιείκεια με αυτή να είναι μία από τις τελευταίες του πράξεις της προεδρίας του.