Από το Σαββατοκύριακο, ο καιρός για κάποιο παράξενο λόγο -ΟΚ, αν εξαιρέσουμε τη συννεφιά- θυμίζει περισσότερο άνοιξη. Στο μεταξύ, δε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις μέρες και ακριβώς Αλκυονίδες, μιας και ο ήλιος κάνει κάτι σαν guest εμφανίσεις. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, βρήκε μια καλή αφορμή, με ένα δελτίο τύπου, να μας ταρακουνήσει λίγο απότομα, ενημερώνοντάς μας πως πρακτικά, δεν είναι ακριβώς καλό νέο αυτή η καλοκαιρία.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον μήνα Δεκέμβριο του 2020, αλλά και αυτές του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου του 2021, αποτελούν ρεκόρ για τα τελευταία τουλάχιστον 160 χρόνια για την Αθήνα. «Συγκεκριμένα, ο Δεκέμβριος του 2020 ήταν ο θερμότερος Δεκέμβριος στη περίοδο αναφοράς ως προς τη μέση ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία (11.7 0C) και ο δεύτερος θερμότερος ως προς τη μέση θερμοκρασία (13.8 0C), (με πρώτο το Δεκέμβριο του 1960 με 14.1 0C). Κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2021, η μέση θερμοκρασία στο Θησείο ήταν 14.8 0C, η μέση μέγιστη 18.3 0C και η μέση ελάχιστη 12.1 0C.», αναφέρεται χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας με τη διαπίστωση πως πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα για τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση αιώνα για τους μήνες αυτούς.

Τέλος, δε μπορούσε να μη χτυπήσει καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή, μιας και σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά (μαζί με το 2016) που καταγράφηκε ποτέ στη Γη. «Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν “καθαρά σημάδια” της κλιματικής αλλαγής τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Οι Έλληνες επιστήμονες μέσω του CLIMPACT – Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή, μελετούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας και αναπτύσσουν εργαλεία για έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών από τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή», αναφέρουν η επιστήμονες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών 160 χρόνων στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο. Οι υψηλές θερμοκρασίες που…

Δημοσιεύτηκε από Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών στις Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

Διάβασε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών 160 χρόνων στο σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Θησείο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2020 αλλά και κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2021 αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 160 ετών για την Αθήνα, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του ΕΑΑ που χρονολογείται από τo 1860.

Συγκεκριμένα, ο Δεκέμβριος του 2020 ήταν ο θερμότερος Δεκέμβριος στη περίοδο αναφοράς ως προς τη μέση ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία (11.7 0C) και ο δεύτερος θερμότερος ως προς τη μέση θερμοκρασία (13.8 0C), (με πρώτο το Δεκέμβριο του 1960 με 14.1 0C).

Κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου 2021, η μέση θερμοκρασία στο Θησείο ήταν 14.8 0C, η μέση μέγιστη 18.3 0C και η μέση ελάχιστη 12.1 0C. Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα κατά τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση αιώνα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους, ενώ είναι μεγαλύτερες κατά 5 περίπου βαθμούς από τις αντίστοιχες μέσες κλιματικές τιμές της πιο πρόσφατης περιόδου αναφοράς, 1981-2010.

Στις 9/1/2021 η θερμοκρασία στο Θησείο ξεπέρασε τους 22.2 βαθμούς, αποτελώντας επίσης ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών (μαζί με το 2010) για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Θερμοκρασία ρεκόρ ίση με 17 0C σημειώθηκε και στην ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία.

Ας σημειωθεί τέλος ότι και σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά (μαζί σε το 2016) που καταγράφηκε ποτέ στη Γη. Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν “καθαρά σημάδια” της κλιματικής αλλαγής τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Οι Έλληνες επιστήμονες μέσω του CLIMPACT – Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή, μελετούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας και αναπτύσσουν εργαλεία για έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών από τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή.

#climatechange

#CLIMPACT