Οι σιχαμένες ατάκες που ακούς όταν μένεις χωρίς δουλειά

«Κάτσε να πάρω τον ξάδερφό μου να σου δώσει μεροκάματο ντελίβερι/οικοδομή/λάντζα».

Οι σιχαμένες ατάκες που ακούς όταν μένεις χωρίς δουλειά

«Κάτσε να πάρω τον ξάδερφό μου να σου δώσει μεροκάματο ντελίβερι/οικοδομή/λάντζα».


«Κώστα, μετά από αυτό, όπως και εσύ ο ίδιος θα έχεις καταλάβει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Σου προτείνω να ξεκουραστείς, δεν φαίνεσαι πολύ καλά τελευταία. Πραγματικά, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την δουλειά σου όσο καιρό ήσουν μαζί μας». Σχεδόν όλα τα αφεντικά λένε τα ίδια, είναι γνωστό αυτό. 

Ύστερα δίνετε τα χέρια για τελευταία φορά. Η δύναμη που βάζει κάποιος όταν κλείνει μια συμφωνία, δεν έχει καμία σχέση με αυτή που δίνει όταν αυτή λύνεται. Η πρώτη, δείχνει συνήθως την δίψα για υπεροχή του αφεντικού απέναντι στον εργαζόμενο που συνοδεύεται από ένα χαμόγελο και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη καθώς ανοίγεις την πόρτα για να βγεις από το γραφείο του. Η δεύτερη, είναι αυτή που υποδηλώνει την απέχθεια του αφεντικού, πάντα με μια κενότητα που καλύπτεται από το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Όλα τα συναισθήματα που γεννιούνται κατά την απόλυσή σου, η κενότητα του αφεντικού τη στιγμή που σε απολύει, τα άδεια του μάτια και η αδύναμη χειραψία του μετά από τα ευχαριστήρια και αποχαιρετιστήρια λόγια που αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε να τα κατατάξουμε στην κατηγορία «Ψυχρές Αντιμετωπίσεις»

via GIPHY

Πολλές φορές, όμως, η απόφαση να μείνεις χωρίς δουλειά είναι δική σου και όχι του εργοδότη σου. Χρειαζόσουν απλά ένα διάλειμμα. Η συμπεριφορά σου τον τελευταίο καιρό, πριν πάρεις την τελική απόφαση, έκανε ξεκάθαρες τις προθέσεις σου. Ακόμα και η θεία σου, αυτή που σου έλεγε «δε λες που έχεις και μια δουλίτσα, άλλοι δεν έχουν να φάνε», το είχε καταλάβει και δεν επέμενε στην ίδια ρητορική.

Μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης, δεύτερες σκέψεις για το αν έπραξες σωστά ή όχι και αρκετό φαγητό, οι γύρω σου αρχίζουν και σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Σου μιλούν λες και μόλις βγήκες από μία κακή σχέση και προσπαθούν σου αναπτερώσουν το ηθικό με κάθε τρόπο. Μόνο που εσύ έχεις αρχίσει και κουράζεσαι από όλη αυτή την κατάσταση και εύχεσαι να μην είχες παραιτηθεί διότι η γραφικότητα, υπάρχουν φορές που πονά περισσότερο από την άδεια σου τσέπη. Ακολουθούν οι δέκα πιο συνηθισμένες ατάκες που ακούς όταν μένεις χωρίς δουλειά. Ναι, «μην αγχώνεσαι», ξέρουμε.


«Προσπάθησε να ξεκουραστείς τώρα που μπορείς».

Είναι το πρώτο που ακούς. Ο φίλος ή η φίλη, νοιάζονται για την σωματική και ψυχική σου υγεία και χρησιμοποιούν αυτή την ατάκα με το που μάθουν ότι έμεινες χωρίς δουλειά. Γιατί εσύ, προφανώς, δεν είχες σκοπό να ξεκουραστείς αλλά να κάνεις ορειβασία ή να γίνεις μαραθωνοδρόμος. Ευχαριστούμε για τη συμβουλή.


«Κάθε εμπόδιο για καλό»

Πώς τα πας με το τρέξιμο μετ’ εμποδίων; Η λογική λέει πως έχεις σίγουρα ένα χρυσό μετάλλιο στο δωμάτιό σου μετά από τόσες αναποδιές, έτσι δεν είναι; Όχι, παιδιά, δεν είναι κάθε εμπόδιο για καλό. Το ζήτημα είναι να τα αποφύγεις προσπερνώντας τα, όχι να πέφτοντας πάνω τους.


«Μην αγχώνεσαι, θα βρεις κάτι»

Ναι, ναι, κάτσε να γυρίσω πλάτη. Το βλέπεις το κουμπί στην σπονδυλική μου στήλη; Πάτα το αν μπορείς για να μου φύγει το άγχος. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο αλλά δεν είναι. Το «μην αγχώνεσαι» είναι μία από τις πιο αποτυχημένες συμβουλές που δόθηκαν ποτέ.


«Κάτσε να πάρω τον ξάδερφό μου να σου δώσει μεροκάματο ντελίβερι/οικοδομή/λάντζα

Υπάρχει σε κάθε παρέα αυτός ο τύπος που έχει έναν πολυμήχανο ξάδερφο ο οποίος τρέχει συγχρόνως πέντε επιχειρήσεις και κάνει και δύο δουλειές. Θα σε «φτιάξει». Μπορεί και όχι. Σίγουρα όχι.


«Δεν παίζεις κάνα στοιχηματάκι λέω εγώ;»

Είναι κοινό μυστικό πως σε δύσκολες οικονομικά περιόδους, πολλοί παίζουν στοίχημα μήπως και αλλάξει η τύχη τους. Ξεκινούν δειλά, παίζοντας το δίευρο του αυριανού καφέ. Μέχρι το βράδυ έχουν παίξει το σούπερ μάρκετ δύο εβδομάδων. Προσοχή.


«Ρε, μια χαρά ήμασταν στο στρατό, δεν είχαμε ευθύνες»

Αυτή η ατάκα θα ειπωθεί στο ημίχρονο κάποιου αγώνα ή όταν έχετε βαρεθεί υπερβολικά την ταινία που βάλατε γιατί τελικά αποδείχθηκε μέτρια. Φυσικά και είχατε ευθύνες στο στρατό, υπηρετούσατε την πατρίδα. Μην γελάτε.

via GIPHY

«Ταμείο μπαίνεις; Παίζει νέο πρόγραμμα ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ»

Αυτό στο λένε συνήθως με έντονο ύφος και δυνατή φωνή. Με μία ανάσα φυσικά. Να, κάπως έτσι: ΤαμείομπαίνειςπαιζεινέοπρόγραμμαΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ. Σε κοιτάζουν στα μάτια και περιμένουν την απάντησή σου.


«Θα παραγγείλουμε κανά σουβλάκι; Κερνάω εγώ»

Τι ωραία που νιώθω όταν με λυπούνται. Περνάω πολύ καλά. Ναι, να παραγγείλουμε, έχω τρομερή όρεξη τώρα, ας ξοδέψουμε τα χρήματά σου γιατί εγώ δεν δουλεύω.


«Γιατί πας για ύπνο από τώρα, αφού δεν δουλεύεις αύριο»

Όταν δεν δουλεύεις το επόμενο πρωί πρέπει να μένεις ξύπνιος μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, δεν επιτρέπεται να νυστάζεις, όλοι το ξέρουν αυτό. Αν δηλώσεις στην παρέα ότι θες να ξαπλώσεις σε κοιτάζουν λες και πέταξες την υπόλοιπη πίτσα στα σκουπίδια.

«Βρήκες τίποτα;»

Αν είχα βρει δουλειά, θα το είχες μάθει. Το να μου κάνεις την ίδια ερώτηση κάθε μέρα δεν οδηγεί κάπου.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα