Ο κόσμος μας περιμένει να τον επισκεφτούμε. Αυτό σκέφτηκαν οι συντάκτες των New York Times και ρώτησαν τους αναγνώστες τους ποια μέρη θα ήθελαν να επισκεφτούν το 2021. Από τις 2000 επιλογές κατέληξαν σε 52 προορισμούς κι ανάμεσα τους, η “Μικρά Αγγλία των Κυκλάδων,” η Άνδρος. Η φιλοξενία βρίσκεται στην καρδιά αυτού του νησιού έγραψε η αναγνώστρια Μαρία Νταλ Παν που πρότεινε τον τόπο καταγωγής της οικογένειας της. Θα σας αναφέρουμε σχεδόν δέκα λόγους, ενδεικτικούς, γιατί αυτό το νησί είναι ανεξάντλητο, που αξίζει να το επισκεφθείτε ξανά και ξανά.

Η φάρμα του Κόσση

Αν πάτε για μπάνιο στο Φελλό είναι κρίμα κι αμαρτία να μην κάνετε μια στάση στην καλύτερη ταβέρνα του νησιού. Είναι αυστηρά για κρεατοφάγους. Αν γλείφετε τα δάχτυλα σας όταν τρώτε κατσικάκι στη λαδόκολλα αυτός είναι ο προορισμός σας. Είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειας μιας και τα παιδιά μπορούν να κάνουν βόλτες με αλογάκια που διατηρεί ο ιδιοκτήτης στη φάρμα του. Αν και μόνο στη σκέψη της ψησταριάς με το καλύτερο συκώτι των Κυκλάδων σκέφτεστε να κλείσετε εισιτήρια μόλις αρθεί το lockdown σίγουρα το έχετε τιμήσει δεόντως.

Τα νερά του Ζόρκου (αν τα πετύχεις χωρίς κύμα)

Η καλύτερη παραλία του νησιού (αυτά είναι υπερβολές σίγουρα, η Άνδρος έχει άπειρες παραλίες, είναι προσωπική άποψη). Καταγάλανα καθαρά νερά και χρυσή αμμουδιά. Συνδυασμός που σε πάει στον παράδεισο. Και με πολυκοσμία να την πετύχεις δεν θα το αντιληφθείς. Καλό είναι να πας καθημερινή και όχι σαββατοκύριακο που συνήθως γίνεται χαμός στο νησί. Δεν υπάρχουν οι λέξεις για να περιγράψεις μια βουτιά στα νερά της. Προσωπικά την προτιμώ με κύμα αλλά αν την αντικρύσεις ήρεμη και μένεις προς τη Χώρα, πρέπει να βρεις τρόπο να πείσεις την παρέα σου να κάνετε όλη αυτή την τεράστια διαδρομή καθημερινά. Αξίζει.

Της Γριάς το Πήδημα

Η παραλία που κάθε καλοκαίρι βλέπεις στα ποσταρίσματα των φίλων και γνωστών. Αν είσαι τυχερός και μένεις στο Κόρθι πηγαίνεις εύκολα, φυσικά με τα πόδια. Ρηχή και πεντακάθαρη. Καθόλου οργανωμένη όπως όλες οι παραλίες που αξίζουν. Να προμηθευτείτε νερό και φρούτα και προτιμήστε είτε πρωινές ώρες είτε μετά τις 5 το απόγευμα για να αποφύγετε τον κόσμο.

Το Κόρθι

Σίγουρα τα στενά της Χώρας είναι μαγικά αλλά το Κόρθι είναι το Σαν Σεμπαστιάν της Άνδρου. Στο γυαλό του θα βρεις τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού. Έχει πλέον και μπαράκι δίπλα στην Αγία Αικατερίνη που μπορείς να περάσεις όλη τη μέρα σου. Το Vintsi είναι ο απόλυτος προορισμός κάθε ταξιδιώτη που ξέρει να τρώει. Θα ζητήσεις βολάκι στη χωριάτικη. Κάνεις μια βουτιά και ανεβαίνεις με το μαγιό για μια μπουκιά (ψαροκεφτέδες με σως ταρτάρ). Απόλαυση. Στο Κόρθι θα βρείτε και το εστιατόριο εμπειρία Sea Satin Nino, ο Δημήτρης Γιγίνης ζωγραφίζει στην κουζίνα και είναι εξαιρετικός μάγειρας της παραδοσιακής κουζίνας του νησιού. Στην πλατεία του θα φας την πιο ωραία φρουτάλια.  

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ONAR ANDROS (@onar_andros)

Το Onar Residence

Ναι, της Ελένης και του Ματέο. Το μέρος που ορίζει εκ νέου τον όρο αναχωρητισμός. Ποταμάκια, κοιλάδες, η φύση στα καλύτερα της, μποστάνι για να γεμίσει το τραπέζι με νοστιμιές, τα Άχλα, πέτρινα σπιτάκια λες και είσαι στο Μπαλί με μαθήματα γιόγκα και ρεφλεξολογία. Γενικά με μια λέξη: ο παράδεισος της Άνδρου. Στα Άχλα κατεβαίνεις μόνο με τζιπ από έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο επτά χιλιομέτρων, εκτός αν έρθεις με σκάφος.

Στου Ζοζέφ

Η Κατερίνα Ρεμούνδου μπορεί να φέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα όλης της καλοκαιρινής παρέας. Το πιο ειδυλλιακό ταβερνάκι του νησιού. Στον Πιτροφό. Να φας την κολοκυθόπιτά της. Γνήσιο, αυθεντικό, τίμιο και μακριά από τουρίστες.

Το ωραιότερο μουσείο στις Κυκλάδες

Με μια επίσκεψη στα μουσεία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην ‘Ανδρο και στην Αθήνα μπορείς να γίνεις πλουσιότερος άνθρωπος. Μαθαίνεις τα πάντα για την μοντέρνα τέχνη. Highlight: Το Δώμα της Νέας Πτέρυγας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, βλέπει στην γραφική παραλία του Νειμποριού, στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου και στο παρεκκλήσι της Αγίας Θαλασσινής. Must visit και λόγος να επισκεφθείς το νησί.

Το φεστιβάλ του Παντελή Βούλγαρη 

Η ετήσια γιορτή πολιτισμού που έβαλε την Άνδρο στον χάρτη των καλοκαιρινών φεστιβάλ της χώρας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο ανοιχτό θέατρο της Χώρας, που κατασκευάστηκε με τη χορηγία του Ανδριώτη ευεργέτη Αλκιβιάδη Τάττο. Είναι η τέλεια ευκαιρία να δεις όλο το νησί μαζεμένο στη Χώρα και μετά να κουβεντιάσετε τα νέα σας στα Σκαλάκια.

Το beach bar στις Αποθήκες

Στο δρόμο για Χαλκολιμιώνα, κάτω από τη Σταυροπέδα υπάρχει κρυμμένη μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Λίγες ξαπλώστρες, ωραία μουσική, κοκτέιλ, οι νέοι του νησιού και τέλεια καθαρά νερά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Μπορεί κανείς να γράψει άλλους εκατό λόγους, για τα ζαχαροπλαστεία της Χώρας με τα υπέροχα αμυγδαλωτά, για το θερινό Άλεξ, για τα μπαράκια στον Πλάτανο, για το Βιτάλι, το Ατένι και τα Πίσω Γυάλια, για τα τυριά της Άνδρου, για τις διαδρομές στα μονοπάτια του Andros Routes και τις πεζοπορίες που διοργανώνει. Αλλά μερικά πράγματα αξίζει να τα δεις και να τα γευτείς.