Εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μιας και το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ινδονησίας άρχισε να βγάζει καυτούς καπνούς. Ναι, η Αίτνα απέκτησε ανανταγωνισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Merapi παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα, ωστόσο αυτή τη φορά οδήγησε πάνω από 500 ανθρώπους σε μια έκτακτη μετακίνηση, στην περιοχή Magelang στο νησί Java.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων από τους οποίους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν την περιοχή είναι μεγαλύτερος. Το ηφαίστειο το πρωί της Πέμπτης πρακτικά εκτόξευε καυτή στάχτη και καπνό, σε ύψος 200 μέτρων. Στο μεταξύ, οι ειδικοί υπολόγισαν πως οι καπνοί έφτασαν λίγο λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τον κρατήρα.

Η περιοχή βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και έναν χρόνο και από ό,τι φαίνεται θα πάρει παράταση για έναν μήνα ακόμα. Οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή, αφού ενδέχεται να χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα μέχρι να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το Volcano Discovery, αναφέρει πως οι ηφαιστειολόγοι της Ινδονησίας έχουν καταγράψει αρκετούς σεισμούς στο ηφαίστειο. Σε αριθμούς, επί δυο συνεχόμενες μέρες, τη μια καταγράφηκαν 720 σεισμικές δονήσεις και την άλλη 680. Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτές οι δονήσεις, μπορεί να γίνουν αρκετά επικίνδυνες.

Το βουνό Merapi είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ινδονησίας και ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο. Το 2010 καταγράφηκε το αμέσως προηγούμενο «ξύπνημά» του, με τη λάβα να εξαπλώνεται στη νότιες και νοτιοανατολικές πλαγιές του. Το 2006 το ξύπνημά του οδήγησε στην εκκένωση περιοχών από χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και στον θάνατο δυο εξ αυτών.