Τι θα ήμασταν χωρίς τα social media, πείτε μου, τι; Τίποτα. Μερικά αδιάφορα ανθρωπάκια που περπατούν στους δρόμους σκυθρωπά και άνευρα. Θα πίναμε τον καφέ και δεν θα κοιτάζαμε το κινητό μας για τυχόν ειδοποιήσεις μετά την αυθόρμητη φωτογραφία που μας έβγαλε ο φίλος μας. Τι σόι καφές είναι αυτός; Δεν θα σκρολάραμε για τουλάχιστον μισή ώρα με το που ανοίγουμε τα μάτια μας κάνοντας το μυαλό μας ζαμπόν πριν καν ξεκινήσει η μέρα μας. Δεν θα σχολιάζαμε τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ ακόμα και αν δεν έχουμε ιδέα για το πώς διαμορφώνεται το τελικό αποτέλεσμα λόγω του πολιτικού συστήματος. Όχι, μια τέτοια ζωή δεν τη θέλουμε. Εμείς θέλουμε φίλτρα, «χιούμορ», χιούμορ, καρδούλες, ειδοποιήσεις, άμεσες αντιδράσεις, ειρωνεία.

Όλοι ξέρουν ότι το προφίλ σου στα social media είναι πιο σημαντικό από το πραγματικό, μακριά από την οθόνη. Εκεί μπορείς να είσαι κάποιος χωρίς στην πραγματικότητα να είσαι. Έχεις τη δυνατότητα να ποστάρεις TXC το απόγευμα λίγο πριν φύγεις από τη δουλειά και το βράδυ να κοιμάσαι με ηχογραφημένες εκπομπές του Τράγκα. Να δείχνεις στο στόρι σου πως πίνεις ένα κόκκινο κρασί διαβάζοντας Χάινριχ Μπελ ενώ πίνεις σόδα για να χωνέψεις το τζατζίκι. Ποιος είναι ο Χάινριχ Μπέλ; Το τελευταίο βιβλίο που κράτησες στα χέρια σου ήταν ένα αστυνομικό, δώρο από την εφημερίδα και αυτό γιατί αναγκάστηκες να το μετακινήσεις για να διαβάσεις τις στοιχηματικές προβλέψεις που βρίσκονταν από κάτω του.

Και αυτή η «ψαγμένη» ταινία που είδες χθες στο Cinobo, ε; Τρομερή. Ήταν αυτό που χρειαζόσουν για να κοιμηθείς. Ευτυχώς που μας την πρότεινες πριν σε πάρει ο ύπνος. Φυσικά, πολύ όμορφη η γατούλα σου. Το έχουμε καταλάβει από τις 126 φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει. Μας διαφεύγει το όνομά της γιατί πολύ απλά δεν μας ενδιαφέρει αλλά, να, πάρε μια καρδούλα. Τι όμορφα που περνάμε στα social media. Δεν μπορώ να φανταστώ την καθημερινότητά μου χωρίς αυτά. Ούτε και εσείς να φανταστώ. Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές που ενοχλούμαστε από αυτά που βλέπουμε, έτσι δεν είναι; Έτσι είναι. Ακολουθούν μερικές από αυτές γιατί, πραγματικά, είναι πάρα πολλές.

via GIPHY

Όταν γράφουν όλοι για το σεισμό

«Δεν μπορούμε να κάνουμε μια φορά σεξ, αμέσως να το σχολιάσετε». Παιδιά, αρκετά με αυτά τα σχόλια. Φτάσαμε 2021, βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και ο κόσμος δεν έχει την όρεξή σας. Βαριόμαστε. Τον καταλάβαμε τον σεισμό, και εμείς κουνηθήκαμε και οι δικοί μας οι παλμοί  ανέβηκαν. Εντάξει, φτάνει.

Όταν σχολιάζει κάτω από «σοβαρό» ποστ σου το πιο ακατάλληλο άτομο

Άλλη μια αλήθεια που πονάει. Τα social media στα λάθος χέρια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα. Όλοι έχουμε βρεθεί στην άβολη θέση που δεν ξέρουμε αν πρέπει να απαντήσουμε στον τύπο που σχολίασε κάτω από το ποστ μας γιατί πολύ απλά, γράφει ηλιθιότητες. Συνήθως γράφει με κεφαλαία και μπερδεύει το «ε» με το «αι».

Όταν βλέπεις τις συγκεκριμένες φωτογραφίες:

Όταν βλέπεις κείμενα copy-paste για καλό σκοπό

Όχι μόνο βλέπουμε να τα κάνουν copy-paste, σου στέλνουν αυτά τα «κείμενα» και στο μέσεντζερ μήπως και δεν κατάλαβες την σημαντικότητά τους. Αν αυτός που στο έστειλε είναι γνωστός, απλά αδιαφορείς. Αν δεν τον ξέρεις και τόσο καλά, ίσως πατήσεις το delete ή την απόκρυψη δημοσιεύσεων.

Όταν βλέπεις υπερβολικά «ψαγμένα» στόρις στο Instagram

Εντάξει, έχουμε καταλάβει πως είσαι της βαριάς κουλτούρας και πως αν δεν μιλήσεις για τον Αντρέ Μπρετόν σε μία συζήτηση που αφορά το καλοριφέρ, παθαίνεις νευρικό κλονισμό.

Όταν σε κουράζει η επιμονή κάποιου να γίνει αστείος

Δεν είναι όλοι αστείοι. Και δεν χρειάζεται να είναι όλοι αστείοι. Κάποιοι είναι για να δημιουργούν και κάποιοι άλλοι για να καταναλώνουν. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αυτούς που έχουν χιούμορ και αυτούς που απλά το απολαμβάνουν γελώντας με ένα ποστ ή μια φωτογραφία. Δεν είναι ντροπή. Η επιμονή κάποιου να γίνει αστείος μπορεί να οδηγήσει σε cringe μονοπάτια.

via GIPHY

Όταν έχεις να κάνεις με τους «έχω άποψη για τα πάντα»

Είναι θλιβερό να βλέπεις άτομα να προσπαθούν να βρουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προβληματίζουν την ανθρωπότητα ή να προσπαθούν να σχολιάσουν την επικαιρότητα γιατί νιώθουν αναγκασμένοι. Δεν είστε. Πάρτε μερικές ανάσες και καθίστε αναπαυτικά. Θα έρθει η ώρα σας.

Όταν νευριάζεις με τους «πατάω like στα σχόλια κάτω από το ποστ σου αλλά όχι στο ποστ σου»

Αυτά τα άτομα έχουν κάποια ζητήματα να λύσουν με τον εαυτό τους. Περιμένουν πάνω από το ποστ σου για να δουν αν ένα σχόλιο τους βρίσκει σύμφωνους ή αντίθετους για να κάνουν την εμφάνισή τους με ένα like. Ξεκάθαρα οι πιο ενοχλητικοί στον κόσμο των social media.

Όταν βλέπεις να κάνουν κοινοποίηση παρουσίας στο Facebook

Βρισκόμαστε στο 2021. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;