Η χθεσινή μέρα έφερε τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή κατάσταση: βία, δακρυγόνα, πυροβολισμοί και τραυματισμοί με τοποθεσία το Καπιτώλιο. Διαδηλωτές εισέβαλαν και αίθουσα της Γερουσίας, με τον Λευκό Οίκο να αποφασίζει ακόμα και επιστράτευση της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ για να ανατρέψει την πορεία ενός σεναρίου που δε προέβλεπε ποτέ. Στο μεταξύ, η στάση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ακριβώς αυτή που θα περίμενε κανείς από τον Τραμπ.

Με ανάρτησή του στα social media, δε συγκάλεσε ποτέ τους διαδηλωτές να λήξουν ειρηνικά το χάος, παρά μόνο τους ζήτησε να είναι ειρηνικοί. Ναι, χωρίς πρακτικά να τους καλεί να υποχωρήσουν. «Ζητάω από όλους στο Καπιτώλιο να παραμείνουν ειρηνικοί. Όχι βία! Να θυμάστε, ΕΜΕΙΣ είμαστε το κόμμα του Νόμου και της Τάξης – σεβαστείτε τον νόμο».

Η προβληματικές αναρτήσεις του Τραμπ δεν περιορίστηκαν εκεί και αυτό ήταν δεδομένο. Λίγο αργότερα ανέβασε ένα tweet στο οποίο έγραφε: «Αυτά είναι τα πράγματα και τα περιστατικά που συμβαίνουν όταν κλέβουν μια ιερή και άνετη εκλογική νίκη από σπουδαίους πατριώτες στους οποίους έχουν φερθεί τόσο άσχημα και άδικα τόσον καιρό. Πηγαίνετε στο σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Να θυμάστε αυτή την ημέρα για πάντα». Η ανάρτηση αυτή, σε λίγη ώρα, κατέβηκε από το Twitter με τη δικαιολογία ότι παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας.

Με αφορμή και ένα βίντεο που ανέβασε λίγο αργότερα, οι διαχειριστές του Facebook ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν προσωρινά τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Στο βίντεο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος καλούσε τους οπαδούς του να γυρίσουν στα σπίτια τους, ωστόσο συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι του «έκλεψαν» τη εκλογική νίκη. «Ξέρω ότι πονάτε, είχαμε εκλογές που μας τις έκλεψαν όλοι το ξέρουν αυτό, ειδικά η άλλη πλευρά, αλλά πρέπει να γυρίσετε στα σπίτια σας τώρα, πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη, πρέπει να επικρατήσει ο νόμος και η τάξη, να σεβαστούμε τους σπουδαίους ανθρώπους του νόμου και της τάξης», ακουγόταν να λέει.

Το mute που όλος ο πλανήτης θα ήθελε να πατήσει στον πρόεδρο που δεν ξέρει να χάνει, έκαναν να λυτρωτική ευκολία τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του για 12 ώρες, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.