Με αφoρμή την είδηση που θέλει Μητρόπολη στα Ιωάννινα να κάνει κρατήσεις για θέσεις στον ναό, αποφασίσαμε να σας μάθουme πέντε έξι κολπάκια έτσι ώστε να μην πάτε στην εκκλησιά και σας πούνε φλώρους. Με Πέτρο Κωστόπουλο και ΠΑΣΟΚ μεγαλώσαμε, αυτά τα παίζουμε στα δάχτυλα.

Τηλέφωνο

Καταρχάς εκκλησόβιος που σέβεται τον εαυτό του δεν παίρνει ποτέ τον ίδιο τον ναό. Είτε παίρνει κάποιον ψάλτη, κάποια καντηλανάφτρα, είτε του κλείνει ο ίδιος ο παπάς αν είναι πιο χωμένος. Σε περιπτώσεις που παίζουν πολλά γαλόνια στα εκκλησάδικα, υπάρχει κάθε Κυριακή και Εορτή μόνιμο ρεζερβέ στασίδι με το όνομα του πελάτη. Πάει δεν πάει. Και ο κόσμος να χαλάσει, δεν κάθεται ποτέ κανείς. Το τηλεφώνημα στον ψάλτη ας τον πούμε Τάσο, πρέπει να έχει ως εξής. 

– Μπρος

– Τασάρα, Τάκαρος ο σαγόνιας εδώ. 

– Έλα άρχοντα, μη το πεις καν. Θεοφάνια σε έχω πρώτο στασίδι δίπλα από κάτι χήρες φαρμάκι.

– Είσαι μόρταρος ρε παίχτη

– Και σε έχω μοντάρει μόλις μπει η έτσι σου να ρίξει ο παπάς έναν ακάθιστο για πάρτη της

-Θα πας ψηλά. Σε κλείνω τα μελέ από κοντά

Στην εκκλησια

Η μεγάλη μέρα έφτασε, παρκάρεις όσο πιο κοντά στην εκκλησία γίνεται το σφραγισμένο από τράπεζα τζιπ και σκας μύτη πόρτα εκκλησίας. Αυστηρά κομπολόι στο χέρι και το δεξί μανίκι σηκωμένο μέχρι το μπράτσο να φαίνεται η χρυσή αλυσίδα στο χέρι και δαχτυλίδι που θα ζήλευε ο Βίτο Κορλεόνε. Πουκάμισο ανοιχτό και κοιλίτσα όσο πρέπει. Ούτε παχύσαρκος, ούτε και υγιής όμως. Λίγα τριγλυκερίδια ρε παιδάκι μου, ως εκεί. Προσπερνάς γιαγιάδες που περιμένουν στην ουρά και μόλις φτάσεις στην κοπέλα στην είσοδο και σου λέει γεια σας κύριε Τάκη, βγάζεις πενηντάρι και της το δίνεις μαζί με το σακάκι φωνάζοντας “Για πάρτη σου κούκλα”.  Επιτόπου έρχεται και σε παραλαμβάνει ο ίδιος ο ψάλτης οποίος από μακριά σου γωνάζει “ήρθες άρχοντα”. Βγάζεις ένα πενηντάρι ακόμα και του το βάζεις στην τσέπη και του δίνεις φάπα. όχι πόνου αλλά ούτε και υποτίμησης. Τόσο ώστε να νιώσεις άνετα που σε αρμέξουν μέσα. Στο δρόμο για το στασίδι δε φιλάς καμιά εικόνα αλλά ανάβεις ίσα με 100-150 και μέσα στο παγκάρι πετάς το 3ο πενηντάρι της βραδιάς.  Τα μισά κεριά τα μοιράζεις σε διπλά στασίδια.

Φτάνεις στασίδι κάθεσαι και δίχως να μιλήσεις έρχεται μπροστά Θεία Κοινωνία σε special μπουκάλι 3λιτρο. Που για συντομία το λένε Θεία.  Γνέφεις όπου πρέπει ενώ ο ψάλτης ο ίδιος σου σερβίρει το κουτάλι σου. Εσύ εκεί πρέπει να του πεις βγάλε και σε σένα μια Νικόλα, αυτός θα σου πει Τάσος κύριε Τάκη. Προσοχή, εκεί απαντάς ναι Αντρίκο μου και ξαναδίνεις χαστουκάκι. 

Όταν βγαίνει ο παπάς

Όταν ο παπάς βγαίνει χειροκροτάς. Όχι πολύ δεν είσαι βλαμμένο που πήγε πρώτη φορά εκκλησία, αλλά ούτε και λίγο, σέβεσαι. Ο παπάς πλησιάζει στο στασίδι σου, σε χαιρετά ενώ εσύ δίνεις εντολή να του βάλουν ένα κουτάλι Θεία. Τσουγκράς επιδεικτικά να δει όλη η εκλησία ότι σε ξέρουν και τα μπετά και αφήνεις τον παπά να συνεχίσει τα δικά του. Κάθε φορά που ο πάτερ αρχίζει καινούργιο Ευαγγέλιο, ανάβεις τον αναπτήρα σου και αυτό δίνει αυτόματα εντολή στα παπαδοπαίδια  να ξεστολίσουν ένα επιτάφιο και να θάψουν στο γαρύφαλλο. Όταν περάσει άτομο που μας φορά από δίπλα μας λέμε το παρακάτω “Έλα σούστα, σχόλασε ο ιππόδρομος;”. Αν το άτομο ανταποκριθεί, δείχνεις με το χέρι το διπλανό στασίδι σα να της κάνεις νόημα κάτσε. Όχι πολύ αυστηρά δεν είσαι τραμπούκος, αλλά όχι και φλώρικα, έχει πυγμή.

 

via GIPHY

Τέλος Λειτουργίας 

Έχεις περάσει όλη σου την ώρα στολίζοντας την παρέα σου με γαρύφαλλα και λέγοντας αυστηρά και μόνο ψέματα και ιστορίες που έβγαλες από το κεφάλι σου. Ο πάτερ σταματάει και αποχαιρετά τον κόσμο. Τότε και μόνον τότε παίρνεις το βλέμμα από την παρέα σου, χειροκροτάς όπως είπαμε παραπάνω, και σηκώνεσαι με τη συνοδό σου να αποχωρήσετε. Προσοχή δεν πληρώνεις ποτέ με κάρτα, πάντα cash. Όχι 20αρικα δεν είσαι παιδάκι που πάει πενταήμερη, αλλά όχι και κατοστάρια, δεν φαίνονται πολλά. Καληνυχτίζεις δεξιά αριστερά με αγκαλιές και φιλιά λέγοντας τους πάντες “ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ”. Στην πόρτα δίνεις ένα τελευταίο πενηντάρι σε κάποιο παπαδοπαίδι να σου φέρει μέσα στο προαύλιο της εκκλησίας το τζιπ. Ανοίγεις την πόρτα στην παρέα σου μπαίνεις μέσα και αποχωρείς.

Τα παραπάνω αποτελούν κανόνες που πρέπει να τηρήσεις με θρησκευτική ευλάβεια, αλλιώς άσε την εκκλησία για κάναν άντρα και πήγαινε προσκόπους. Λυκόπουλο.