Το 2020 ήταν η χρονιά που το σενάριο απομόνωση έγινε πραγματικότητα και κοινή, χρονικά συντονισμένη εμπειρία για όλους. Πιθανότατα αυτή είναι η σκέψη-αφορμή της ομάδας πίσω από το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ που ψάχνει έναν σινεφίλ τολμηρό (ή που απλώς θέλει να τερματίσει την έννοια απομόνωση) για το φετινό project με θέμα το social distancing. Τι θα του ζητηθεί; Να βλέπει ταινίες, απομονωμένος σε ένα βραχώδες νησί για μια εβδομάδα.

Το project “The Isolated Cinema” θα αντικαταστήσει για φέτος τα πάρτι και τις sold-out προβολές και θα περιοριστεί σε μια μόνο μικρή κινηματογραφική αίθουσα για ένα μόνο άτομο, στο βραχώδες νησάκι Pater Noster, ανατολικά της Βόρειας Θάλασσας. Τι βρίσκεται εκεί; Μόνο ένας φάρος και ένα μικρό boutique ξενοδοχείο που προσφέρει απλόχερα εμπειρίες απομόνωσης.

Το άτομο που θα επιλεγεί από το φεστιβάλ θα μεταφερθεί εκεί με πλοίο και θα παραμείνει για μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 6 Φεβρουαρίου. Θα έχει τη δυνατότητα να δει τις 60 ταινίες του φετινού φεστιβάλ, δε θα έχει μαζί του κινητό, ούτε ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ, παρά μόνο τη δυνατότητα να στέλνει ένα μικρό βίντεο στο φεστιβάλ, καταγράφοντας την εμπειρία του.

«Το φετινό focus του φεστιβάλ είναι η κοινωνική απόσταση και εξετάζει τη νέα τάξη πραγμάτων που προέκυψε από την πανδημία. Η δημιουργία κινηματογραφικών εμπειριών για ένα μόνο άτομο είναι ένας τρόπος για να προσφέρουμε προβολές με ασφάλεια, αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς η πανδημία άλλαξε τη σχέση των ανθρώπων με το σινεμά.   Στο Pater Noster θα εξομοιώσουμε την εμπειρία της απομόνωσης που είχαν τόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Όποιο άτομο επιλεχθεί θα έχει εκεί ό,τι χρειάζεται, ωραίο φαγητό, ωραία ποτά και ένα ωραίο κρεβάτι, αλλά δεν θα μπορεί να φέρει κάτι μαζί του από τον έξω κόσμο – τηλέφωνο, υπολογιστής, ακόμη και βιβλία απαγορεύονται. Θα μπορεί να βλέπει μόνο κύματα και ταινίες», ανέφερε σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Γιόνας Χόλμπεργκ, στο IndieWire.

Σε άλλα νέα, το lineup του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί στις 12 Ιανουαρίου.