Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ανοίξει τους ναούς. «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου χθες τη στιγμή που η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ένωσε τα κομμάτια του περίπλοκου παζλ και εξήγησε το λόγο που η κυβέρνηση επιμένει στην απόφασή της και κρατά σκληρή στάση απέναντι στην εκκλησία. Με τις δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, παραδέχτηκε το λάθος της κυβέρνησης όσον αφορά την ημέρα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε προηγηθεί η προειδοποίηση των λοιμοξιωλόγων.

Να υπενθυμίσουμε πως στη λειτουργία του Αγίου Δημητρίου παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο και στη συνέχεια σημειώθηκε έξαρση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά, «από σεβασμό στην παράδοση».

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή».

Πρόσθεσε επίσης «κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο lockdown».