Σύμφωνα με τον Guardian, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφήνουν το Ισραήλ εκτεθειμένο στην κατηγορία ότι αρνείται να εμβολιάσει Παλαιστίνιους που ζουν σε κατεχόμενα εδάφη, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο που ορίζει τα στρατεύματα κατοχής ως υπεύθυνα για την υγεία του πληθυσμού που βρίσκεται υπό κατοχή. Στο μεταξύ, όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τον εμβολιασμό των Ισραηλινών αφορούν στην ταχύτητα με την οποία εμβολιάζονται οι πολίτες, με την πληροφορία για εμβόλια που καταλήγουν μόνο σε παράνομους εποικισμούς των κατεχόμενων περιοχών, να αποκρύπτονται.

Το Ισραήλ, στηριζόμενο σε αμερικανική οικονομική βοήθεια, πλήρωσε 62 δολάρια ανά δόση για τα εμβόλια της Pfizer προκειμένου να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χώρες.

Στις περιοχές της Δυτικής Όχθης και της αποκλεισμένης Γάζας ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τον Φεβρουάριο και αυτό μόνο χάρη στην παρέμβαση του ΟΗΕ, που ενέταξε αυτές τις χώρες σε ειδικό πρόγραμμα για περιοχές του Τρίτου Κόσμου. Ούτως ή άλλως, η Γάζα εδώ και μήνες έχει να αντιμετωπίσει μια τραγική κατάσταση λόγω του αποκλεισμού, αλλά και της διακοπής χρηματοδότησης αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ από την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μάικλ Λινκ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις παλαιστινιακές περιοχές είχε προειδοποιήσει πως το σύστημα υγείας της Γάζας κατέρρεε και πριν την έξαρση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης (1907) και την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης (1949), το Ισραήλ φέρει πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια όσων διαμένουν στα κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ από την άλλη ισχυρίζεται στηριζόμενο σε ειρηνευτικές συμφωνίες της δεκαετίας του ’90, που προέβλεπαν τη μεταφορά της αρμοδιότητας στην Παλαιστινιακή Αρχή, πως δε φέρει ευθύνη. Πρόκειται ωστόσο για συμφωνίες που δε τέθηκαν ποτέ σε ισχύ ουσιαστικά, λόγω των συνεχών παραβιάσεων από την πλευρά του Ισραήλ και κυρίως της έκτασης των παράνομων ισραηλινών εποικισμών.