Όταν λες "γουέστερν", εννοείς Σέρτζιο Λεόνε

Μια βαθιά υπόκλιση στον πατέρα των σπαγγέτι γουέστερν που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Όταν λες "γουέστερν", εννοείς Σέρτζιο Λεόνε

Μια βαθιά υπόκλιση στον πατέρα των σπαγγέτι γουέστερν που γεννήθηκε σαν σήμερα.


Μετά από αρκετό φαγητό και ποτό, μετά από αρκετή ζάχαρη άχνη στα χείλη και και αρκετό μέλι στα δάχτυλα, ήρθε η ώρα να κάνουμε επιτέλους κάτι παραγωγικό. Καλά, όχι ακριβώς. Μπορεί να διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2021 αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχουν αλλάξει και πολλά. Για το λόγο αυτό ας κάτσουμε για ακόμη μια φορά αναπαυτικά στον καναπέ μας ή το κρεβάτι μας και ας γιορτάσουμε τα 92 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Σέρτζιο Λεόνε.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης, πατέρας των φημισμένων σπαγγέτι γουέστερν, γεννήθηκε το στις 3 Ιανουαρίου του 1929 και πέθανε 60 χρόνια αργότερα, στις 30 Απριλίου του 1989. Στο ενδιάμεσο, κατάφερε να αφήσει το δικό του τεράστιο αποτύπωμα στον κινηματογράφο. Ο Λεόνε ήταν επίσης από τους λίγους που κατάλαβαν -πριν γίνει βασικό συστατικό του σινεμά- το πόσο σημαντική είναι η μουσική σε μια ταινία. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, λοιπόν, φρόντιζε να ακούγεται η μουσική (το όνομα Ένιο Μορικόνε σας λέει κάτι;) που θα συνόδευε αργότερα τις σκηνές.

via GIPHY

Σε μία καριέρα περίπου 30 χρόνων, o εκκεντρικός και τελειομανής Σέρτζιο Λεόνε έδωσε απλόχερα στο κοινό μερικές από τις καλύτερες ταινίες του 20ου αιώνα. Στη λίστα που παρέδωσε πριν αφήσει την τελευταία του πνοή από έμφραγμα του μυοκαρδίου, βλέπουμε τίτλους όπως το A Fistful of Dollars (1964), το For a Few Dollars More (1965), το The Good, the Bas and the Ugly (1966), το Once Upon a Time in the West (1968) και το Once Upon a Time in America (1984).

Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες και πιο ανατρεπτικές σκηνές του, αυτές που αναμφίβολα επηρέασαν αργότερα άλλους σπουδαίους σκηνοθέτες όπως είναι οι Κουέντιν Ταραντίνο, Μάρτιν Σκορσέζε και Εμίρ Κουστουρίτσα. Τι λες, είμαστε έτοιμοι για λίγο σπαγγέτι γουέστερν μετά από τόσα μελομακάρονα και ιντερνετικές ευχές;

H τελική μονομαχία μεταξύ του Mόρτιμερ και Ιντίο, For a Few Dollars More

H flashback σκηνή και το τραγούδι των Μπίτλς, Once Upon a Time in America

Η μονομαχία του Τζο και του Ρόχο, A Fistful of Dollars

​Μια φυσαρμόνικα μονάχα αρκεί, Once Upon a Time in the West​

Τα καπέλα, παιδιά, τα καπέλα, For a Few Dollars More

“There are those with a loaded gun and those who dig”, The Good, the Bad and the Ugly​

 

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα