To 2021 ίσως επιτέλους να φέρει το τέλους για το celebrity culture

Οι "επώνυμοι" απέδειξαν πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά σε μια περίοδο κρίσης.

To 2021 ίσως επιτέλους να φέρει το τέλους για το celebrity culture

Οι "επώνυμοι" απέδειξαν πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά σε μια περίοδο κρίσης.


Είναι αρκετά αστείο αν το σκεφτεί κανείς. Βρισκόμαστε και επίσημα πλέον στο 2021 και ασχολούμαστε ακόμα με το 2020. Βέβαια, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πέρα τον αριθμό στο τέλος που από μηδέν έγινε ένα. Λίγες ώρες δεν αρκούν για να δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος ώστε να πάρει τη θέση του προηγούμενου. Τι αφήνει το 2020 πίσω του όμως και γιατί θα μας απασχολήσει και το νέο χρόνο ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό;

Πέρα από τα προφανή και πολύ πιο σημαντικά ζητήματα όπως η πανδημία και το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό, θα περάσει την πόρτα του 2021 και το celebrity culture που αναμενόμενα λόγω των social media τα τελευταία χρόνια ορίζει και δημιουργεί τις παγκόσμιες τάσεις. Αυτό το περιμέναμε. Οι celebrities αντλούν τη δύναμή τους από τα ποσταρίσματα στο instagram και τις υπόλοιπες ναρκισσιστικές πλατφόρμες. Μέσα από εκεί προωθούν τις επιχειρήσεις τους και οι followers, με τη σειρά τους, καταναλώνουν τα προϊόντα ή τις ιδέες των πρώτων. 

via GIPHY

Το επώνυμοι του εξωτερικού, όπως και εμείς οι απλοί άνθρωποι που δεν έχουμε χιλιάδες ειδοποιήσεις και καρδούλες όταν ανοίγουμε το κινητό μας, επηρεάστηκαν από την πανδημία. Το βάρος της σημαντικότητάς τους δεν είναι το ίδιο, ιδίως όταν στην εξίσωση μπήκε η ανθρώπινη ζωή και η ασφάλειά της. Η προσοχή του κοινού στράφηκε σε άλλη κατεύθυνση, στην πραγματική ζωή εκτός της οθόνης του κινητού του. Το πώς περνάει η Kim Kardashian εν μέσω πανδημίας έπαψε να απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους θαυμαστές της ή όταν είχε διάθεση να ασχοληθούν, την κατέκριναν. Τo celebrity culture δέχτηκε το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο και δεν βρήκε τρόπους να αντιδράσει.

 

Οι περισσότεροι κάνουν λάθος χρήση των social media. To 2020 μας έκανε κατανοητό πως και οι celebrities δεν μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια κρίση. Τα λάθος και εντελώς άστοχα ποσταρίσματα έγιναν από την elite, από την ίδια την Kim Kardashian. Την ημέρα των γενεθλίων της νοίκιασε ένα ιδιωτικό νησί ενώ για δύο εβδομάδες ρωτούσε σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία των 197 εκατομμυρίων followers της. Καμία επίγνωση της πραγματικότητας.
 
Η Gal Galot υπέπεσε σε λάθος επίσης. Με ένα εκτός τόπου και χρόνου βίντεο και τραγουδώντας το Imagine μαζί με άλλους επώνυμους όπως η Sarah Silverman, Will Ferrell, έγινε viral, σίγουρα όχι με τον τρόπο που θα ήθελε. «Είμαστε μαζί σε αυτό και θα το περάσουμε μαζί» έγραψε στη λεζάντα του βίντεο αλλά οι θαυμαστές της, όπως ήταν λογικό, δεν το πήραν και πολύ καλά. Όχι, προφανώς και δεν το πέρασαν μαζί. Δεν ζουν όλοι οι άνθρωποι σε τεράστια σπίτια και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ανέσεις της. Φυσικό και επόμενο, λοιπόν, να δεχθεί κριτική.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά αλλά αξίζει να κλείσουμε με την Cardi B η οποία ρώτησε μέσω του Twitter αν θα έπρεπε ή όχι να αγοράσει μια τσάντα αξίας 88 χιλιάδων δολαρίων. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα, η τραγουδίστρια έδειξε να ζει στον δικό της κόσμο, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλεί. Αυτό που μας μένει στο τέλος, είναι πως οι celebrities και η κουλτούρα που τροφοδοτούν δεν είναι ικανοί και δεν μπορούν να διαχειριστούν μια παγκόσμια κρίση. Το δείχνουν με την άγνοιά τους, με τις φωτογραφίες και τις δράσεις τους. Ο κόσμος του ίντερνετ δείχνει να αφυπνίζεται και το 2021 μοιάζει να είναι η αρχή του τέλους για το celebrity culture. 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα