Σίγουρα θα το θυμόμαστε για πάντα το 2020. Θα συζητάμε για χρόνια για τις ανθρώπινες απώλειες, θα κοιτάμε τις φωτογραφίες μας με τις προστατευτικές μάσκες, θα μιλάμε για το μοναδικό ταξίδι ή το μηδενικό που καταφέραμε να κάνουμε, τους γάμους που δεν πήγαμε και τα πάρτι που μας έλειψαν. Χάσαμε πολλές αναμνήσεις μια χρονιά σε καραντίνα. Ωστόσο δεν χάσαμε τις σειρές που μας κράτησαν παρέα (Normal People,I May Destroy You, The Last Dance και The Queen’s Gambit) ούτε τα εξώφυλλα του Harry Styles και τα Παράσιτα.

https://twitter.com/zoom_us?ref_src=twsrc%5Etfw

Η χρονιά που όλοι μάθαμε το Zoom

Ίσως πιο απαραίτητο από το Instagram την φετινή χρονιά, έτσι δουλέψαμε, έτσι κάναμε τα γενέθλια μας και έτσι είδαμε τους γονείς μας. Από απόσταση και μέσω της πλατφόρμας που μας χάρισε άβολες στιγμές σιωπής. Έπειτα ήρθαν και το Microsoft Teams, το Hangout και το FaceTime (ο ήχος του μου παγώνει το αίμα ακόμη) και έτσι έδιναν οι καλλιτέχνες τις συνεντεύξεις τους. Μέχρι και η Βασίλισσα έμαθε να κάνει zoom.

Και φυσικά στο Zoom συναντήθηκε ο Μπραντ Πιτ με την Τζένιφερ Άνιστον και μας χάρισαν κάτι που μας χρωστούσαν.

 

Η χρονιά που όλοι μάθαμε τον Πολ Μεσκάλ

Μια αληθινή, πολύπλοκη σχέση μεταξύ δύο τελειόφοιτων μαθητών που διαρκεί με διαλείμματα τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι μέσα σε μία πρόταση η υπόθεση της τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε στα τέλη Απριλίου από το BBC και το Hulu και κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες στα βραβεία Emmy (για τον οσκαρικό σκηνοθέτη της Λένι Αμπραμσόν, την συγγραφέα της γενιάς των μιλένιαλ Σάλι Ρούνεϊ, το καστ και κυρίως τον φωτογενή Πολ Μεσκάλ). Ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία του 21ου αιώνα, σύμφωνα με τον Guardian. Μια τηλεοπτική σειρά που έγινε η πιο δημοφιλής του BBC Three, καταρρίπτοντας ρεκόρ τηλεθέασης. Ο πρωταγωνιστής της, Πολ Μεσκάλ, θεωρείται το νέο καυτό sex symbol. 

Το 2020 τελείωσε το “Keeping Up With The Kardashians”

Ουσιαστικά η τελευταία σεζόν θα προβληθεί το 2021 αλλά ανακοινώθηκε ότι μετά από 14 χρόνια και 20 σεζόν αυτή η τηλεοπτική οικογένεια μας αποχαιρετά. Η Κένταλ και η Κάιλι είναι βαθύπλουτες πλέον, η Κιμ έχει γίνει επιχειρηματίας, μητέρα τεσσάρων παιδιών και ίσως δικηγόρος και όλες μαζί είναι η βασιλική οικογένεια των απανταχού influencers. Το σόου έκανε πρεμιέρα το 2006 και ακολουθούσε την διάσημη οικογένεια στα σκαμπανεβάσματα της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, παρακολουθώντας από κοντά τις σχέσεις, τους χωρισμούς, τα διαζύγια, τις γεννήσεις, την δημιουργία πολλών επιχειρήσεων αλλά και την μετάβαση φύλου της Κέιτλιν Τζένερ 

Το 2020 μας απασχόλησε χωρίς λόγο το Megxit

Για την απόφαση της Μέγκαν και του Χάρι, της Δούκισσας και του Δούκα του Σάσεξ, να αποποιηθούν των βασιλικών καθηκόντων τους διατηρώντας ωστόσο την περιουσία τους μας ζάλισαν τον έρωτα όλα τα περιοδικά που ήθελαν να γεμίσουν δυο σελίδες μπας και δικαιολογήσουν άλλες δυο χωρίς διαφήμιση. Πιο πολλά ξέρουμε για τη ζωή στο Μπάκιγχαμ παρά για τα εμβόλια και τη στελέχωση των ΜΕΘ. Ανησυχητικό; Who cares? Πραγματικά. Επίσης αυτά τα debate για την χειραφετημένη γυναίκα που θέλησε να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της από την Βασίλισσα τι φάση; Ποια πάει και παντρεύεται έναν Πρίγκιπα και λέει ότι είναι προοδευτική αριστερή που μάχεται για τα δικαιώματα των μαύρων; Πώς έκανε περιουσία η αποικιοκρατική Αγγλία αν όχι καταπιέζοντας Ινδούς και μαύρους της Δυτικής Αφρικής;

Η χρονιά που όλοι σκεφτήκαμε να δουλέψουμε στη φάρμα του Tiger King

Το ντοκιμαντέρ του Tiger King: Murder, Mayhem and Madness ήταν τόσο over the top σουρεαλιστικό που σε εθίζει στο σύμπαν του Exotic Joe. Σχεδόν ήθελες μια τίγρη για κατοικίδιο. Τις πρώτες 10 ημέρες της κυκλοφορίας του το είδαν πάνω από 34.3 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και αποτελεί ίσως την πιο πετυχημένη σειρά της πλατφόρμας (μέχρι που εμφανίστηκε η σκακίστρια και μετρά 62 εκατομμύρια νοικοκυριά/τηλεθεατές) . Η Cardi B., προσπάθησε να ξεκινήσει μια καμπάνια GoFundMe για την απελευθέρωση του Jοe. Που μεταξύ άλλων υπήρξε και υποψήφιος για την προεδρία της Αμερικής το 2018.​

To 2020 μας έπιασε νοσταλγία για τα 90s με το Last Dance

Το Netflix είδε ένα αθλητικό ντοκιμαντέρ να φτάνει στην πρώτη θέση της δημοτικότητας παγκοσμίως και ο Μάικλ Τζόρνταν διηγήθηκε το μύθο του στους μιλένιαλς. Διηγήθηκε επίσης πώς γίνεσαι ίνδαλμα χωρίς να υπάρχουν σόσιαλ μίντια.  Ο “Τελευταίος Χορός” των Μπουλς αναφερόταν σε μια φράση του Φιλ Τζάκσον προς τους παίκτες του, λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν 1997-98. Ο Air Jordan είναι ο G.O.A.T μιας γενιάς που αρνείται να μεγαλώσει, αλλά μεγάλωσε.

Το 2020 η Disney υποδέχτηκε τους πρώτους ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες της

Η Λένα Ουάιτ είναι η φωνή μίας λεσβίας χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, στην επερχόμενη ταινία της Pixar με τίτλο “Φύγαμε” (Onward). Πρόκειται για την αστυνομικό Specter. Η Ρέι δήλωσε για τη σκηνή ότι: “όταν γράφαμε την ιστορία, το σημείο αυτό πέρασε αδιάφορα, γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο, είναι απολύτως αποδεκτό ως δεδομένο στη ζωή” .Και φέτος είδαμε και ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα  στην ταινία μικρού μήκους “Out” στο κανάλι Disney+.

Το 2020 η Μικέιλα Κόελ έγινε η Βασίλισσα του HBO 

Υποδύεται την Αραμπέλα του “I May Destroy You” (HBO) συγγραφέα του best-seller “Chronicles of a Fed-Up Millennial” (σε ελεύθερη απόδοση: Χρονογραφήματα ενός αγανακτισμένου μιλένιαλ), βασισμένο στον δημοφιλή Twitter λογαριασμό της. Πασχίζει να τελειώσει το πρώτο draft του επόμενου βιβλίου της. Την βραδιά του τελευταίου deadline από τον εκδοτικό της οίκο, οι κολλητοί  την παρακαλούν να βγει μαζί τους και η βραδιά καταλήγει σε ολονύκτιο πάρτι με άπειρη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών. Το επόμενο πρωί την βρίσκει κοιμισμένη στο laptop της με ελάχιστες αναμνήσεις από την έξοδό της, πέρα από την θολή ανάμνηση ενός άνδρα που στέκεται απειλητικά από πάνω της σε μια τουαλέτα. Συνειδητοποιεί πώς κάποιος πείραξε το πότο της και προφανώς έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Μαζί με την κολλητή της Τέρι που θέλει να γίνει ηθοποιός, και τον γυμναστή, εθισμένο στο Grindr, φίλο της Κουάμε προσπαθούν να περάσουν από τη δεκαετία των 20 σε εκείνη των 30 με όσο δυνατόν λιγότερες τραυματικές εμπειρίες.Οι νέες γυναίκες δημιουργοί θέλουν να ανοίξει δημοσίως ο διάλογος για τα όρια της συναίνεσης και την έννοια της σεξουαλικής επίθεσης (αν ο σύντροφός σου αφαιρέσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς να σε ενημερώσει τότε έχεις δεχθεί σεξουαλική επίθεση). Το τέλος της σειράς της Κόελ φωτογραφίζει και την απόφασή της να αρνηθεί τη συμφωνία τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων με το Netflix ώστε να κρατήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της σειράς που δημιούργησε.​

To 2020 ήταν μια καλή χρονιά για την Meghan Thee Stallion

Αν το 2020 είχε σώμα αυτό θα ήταν της ράπερ Megan Thee Stallion. Το “Body” ήταν το  single που παρουσίασε στα αμερικανικά βραβεία μουσικής η πιο ΤΩΡΑ ράπερ εκεί έξω. Σε κομμάτι της που δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες στους New York Times μίλησε για τα πάντα, τον τραυματισμό της από τον πρώην κακοποιητικό σύντροφό της που την πυροβόλησε,πώς ελέγχει την εικόνα που προβάλλει στα μέσα και την κληρονομιά που κουβαλούν οι μαύρες εκλεγμένες γυναίκες στην εξουσία όπως η Κάμαλα Χάρις. Είναι και η αγαπημένη της Ριάνα που την έκανε πρόσωπο της καμπάνιας της Savage X και κολλητή της Cardi B. Είναι το πρόσωπο της μαύρης Gen Z.

https://www.youtube.com/watch?v=3CKP_0KNDWs

Το 2020 όλοι μάθαμε σκάκι

Κοριτσάκι με προβληματική παιδική ηλικία που έχασε τη μητέρα του και μεγάλωσε σε οφανοτροφείο κατεβάζοντας ηρεμιστικά και βρίσκοντας διέξοδο από την πραγματικότητα σε ένα ανήλιαγο υπόγειο παίζοντας σκάκι με ένα επιστάτη, δεν μπορεί να νιώσει τίποτα. Μεγαλώνει, το ρίχνει στο ποτό, στα ψώνια και στους έρωτες αλλά μένει αταλάντευτα παγερά αδιάφορη προς τη συναισθηματική της νοημοσύνη. Η Άνια Τέιλορ-Τζόι είναι άψογη ως η κερένια κούκλα που κουνάει μηχανικά τα πιόνια και τους ιππότες. Φαν φακτ: η σειρά χρυσοπλήρωσε ως σύμβουλο τον Γκάρι Κασπάροφ για να μάθει στους ηθοποιούς να παίζουν σκάκι ρεαλιστικά. Το Netlix χρησιμοποίησε παραπάνω από τους ηθοποιούς τον Μπρους Παντολφίνι, τον διάσημο προπονητή σκακιού για να πλανάρει τις σκηνές. Η καθηλωτική μεταφορά του πρωτοποριακού μυθιστορήματος του Γουόλτερ Τέβις που έκανε τους τηλεθεατές να παραγγέλνουν εγχειρίδια για σκάκι από το Amazon.​ “Το Γκαμπί της Βασίλισσας” είναι η κίνηση ματ του Netflix για ποιοτικό άλλοθι.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @harrystyles

To 2020 ο Χάρι Στάιλς φοράει φούστες

Ο Χάρι Στάιλς αφουγκράζεται την εποχή του, δεν αντέχει τα στερεότυπα, γίνεται ο πρώτος άντρας που κοσμεί – αποκλειστικά- το εξώφυλλο της Vogue μετά από 128 χρόνια, γίνεται το πρώτο αντρικό εξώφυλλο που φωτογραφίζεται από τoν πρώτο μαύρο εξωφυλλικό φωτογράφο της Vogue (χρωστάει πολλά η μαύρη κοινότητα στην Μπιγιόνσε) και κουβαλά περήφανα την ομπρέλα του gender fluidity κινήματος.​

Το 2020 τα Παράσιτα γράφουν ιστορία

Η νοτιοκορεατική ταινία έγινε η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Τα Παράσιτα του σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν Χο κέρδισαν επίσης Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Πρωτότυπου Σεναρίου. Ποιος θα το περίμενε για μια μαύρη κωμωδία; Ωστόσο μίλησε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Η στεγαστική κρίση είναι απότοκο της κοινωνικο-οικονομικής ανισότητας σχεδόν σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Πρώτα ζούμε και μετά βλέπουμε ως θεατές. 

Το 2020 ήταν η χρονιά που ο Μπραντ Πιτ ήταν σέξι και ως Φάουτσι

Ο Δρ. Άντονι (Τόνι για τους κοντινούς του ανθρώπους) Φάουτσι πάντα φρόντιζε να μένει μακριά από την πολιτική. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για τον πιο ακέραιο άνθρωπο της Αμερικής και μάλλον τον πιο αξιόπιστο. Ακόμη και ο Μπραντ Πιτ επέλεξε τον κορυφαίο Αμερικανό λοιμωξιολόγο, Άντονι Φάουτσι, ως τον άνθρωπο που υποδύθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή “Saturday Night Live” για να κριτικάρει την πολιτική στάση του Τραμπ απέναντι στην διαχείριση της πανδημίας.

To 2020 πιθανότατα άνοιξες TikTok

Αποκλείεται αν είσαι χρήστης της πλατφόρμας να μην έπεσες πάνω στο @420doggface208. Τον τύπα που κάνει longboard ενώ παίζει το Dreams των Fleetwood Mac. 73 εκατομμύρια χρήστες το είδαν και έτσι μπήκε το κλασσικό αυτό τραγούδι πίσω στα charts του Billboard Hot 100. Ο άνθρωπος αυτός πήγε στην δουλειά του σε μια αποθήκη με πατάτες με το skate επειδή χάλασε το αυτοκίνητο του. Η δημοφιλία που του έφερε το βίντεο του έφερε αρκετά χρήματα για να αγοράσει σπίτι. Κι έγινε το meme της χρονιάς.

To 2020 η Μπίλι Άιλις σάρωσε στα Grammy’s

Το 2020 η Μπίλι Άιλις έκανε το τατουάζ που ήθελε αλλά όχι την παγκόσμια τουρνέ της. Και της λείπει πολύ η επαφή της με τον κόσμο. Υιοθέτησε έναν αδέσποτο σκύλο, το Σαρκ και νιώθει πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Εξερευνά ακόμη το στιλ, την ταυτότητά της, το χρώμα που θέλει να έχουν τα μαλλιά της γιατί παραδέχεται ότι είναι μια έφηβη γυναίκα. Η  κάτοχος των 5 Grammy βραβείων, που τραγούδησε στα Όσκαρ και τα Brits, που τραγούδησε και το κομμάτι του επόμενου Bond φιλμ πέρασε το 2020 προσπαθώντας να πείσει τους Gen-Z φαν της να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς και να ενδιαφερθούν για την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για την πανδημία και πόσο επηρέασε αρχικά τη δημιουργικότητά της αλλά κατάφερε να γράψει μαζί με τον αδελφό της 16 τραγούδια για τη νέα της δισκογραφική δουλειά. Το 2020 κατέβηκε σε αρκετές πορείες και έδειξε την αλληλεγγύη της απέναντι στους μαύρους συμπολίτες της που έπεσαν θύματά της αστυνομικής βίας. “Αν έχεις μια πλατφόρμα όπως η δική μου καλό είναι να την χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει και να μην μείνεις σιωπηλός και αμέτοχος” λέει στο βίντεο του Vanity Fair.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

To 2020 η Τέιλορ Σουίφτ έβγαλε δύο καλά άλμπουμ

Η καραντίνα όμως έφερε δυο δισκάρες στην ποπ βασίλισσα της μουσικής βιομηχανίας που συστήνεται κάθε φορά με ένα καινούργιο μουσικό ήχο και ταυτότητα, περίπου. Ποπ κάνει πάντα απλά όσο μεγαλώνει, ωριμάζει και η περσόνα της. Ένα πράγμα μπορούμε να πούμε με σιγουριά για την ομάδα μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων της Τέιλορ Σούιφτ. Θα μπορούσαν κάλλιστα να σχεδιάσουν προεκλογική εκστρατεία. Το folklore και το evermore είναι δυο ολοκληρωμένα άλμπουμ που δεν είχαν περίοδο αναμονής και διαφήμισης. Έσκασαν ως έκπληξη.

Το 2020 οι Lakers φορούν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή  

Οι Lakers σήκωσαν το πρωτάθλημα και το αφιέρωσαν στον Kobe Bryant. Οι Lakers του King ΛεΜπρόν επικράτησαν με 106-93 των Heat στο Game 6 της σειράς των τελικών του NBA και με 4-2 στις νίκες κατέκτησαν τον 17ο τίτλο τους. O Κώστας Αντετοκούνμπο έγινε ο πρώτος της οικογένειας που κατακτά τον τίτλο ΝΒΑ και φυσικά το γιόρτασε κρατώντας την ελληνική σημαία.​

Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ ηττήθηκε επιτέλους

Η θητεία του Τζιμ Κάρεϊ ως Τζο Μπάιντεν στο “Saturday Night Live” έληξε. Ο 58χρονος ηθοποιός αποχαιρέτησε τον ρόλου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο ως φιλοξενούμενος στο σόου, μέσω Twitter, γράφοντας: “Αν και η θητεία μου ήταν μόνο για 6 εβδομάδες, είμαι ενθουσιασμένος που εκλέχθηκα ως πρόεδρος του SNL σας, το υπέρτατο καθήκον στην κωμωδία”. Η θητεία του Τζο Μπάιντεν θα ξεκινήσει το 2021. Ο νέος Πρόεδρος παρότρυνε τους Αμερικανούς να κάνουν το εμβόλιο αμέσως μόλις αυτό είναι διαθέσιμο και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας. Ο Τραμπ δεν το πήρε καλά γενικά. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο να μην επικυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Το 2020 καταστράφηκε το ίματζ της Έλεν ΝτιΤζένερις

Οι όμορφοι σταρ, όμορφα καίγονται. Σοβαρές καταγγελίες για ρατσιστικά σχόλια, επιθέσεις ακόμα και σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του προσωπικού της. Η αρχή έγινε μέσω twitter, ενδεχομένως για πλάκα, όταν ο γνωστός κωμικός Κέβιν Πόρτερ, ο ζήτησε από τους χρήστες του twitter να δημοσιεύσουν τις πιο τρελές ιστορίες που έχουν ακούσει για την Ελεν, σχετικά με το πόσο κακός άνθρωπος είναι. Στόχος του ήταν τα μηνύματα να βοηθήσουν την συλλογή χρημάτων για την LA Food Bank. Και διευκρίνισε ότι τα μηνύματα έπρεπε να είναι αληθινά. Δέκα πρώην εργαζόμενοι στο “The Ellen DeGeneres Show” μίλησαν στο Buzzfeed News για τα όσα βίωσαν δουλεύοντας για τη διάσημη παρουσιάστρια – κωμικό, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τις συνθήκες στο χώρο εργασίας της εκπομπής, ο οποίος λένε ότι είναι γεμάτος με “ρατσισμό, φόβο και εκφοβισμό”.

Το 2020 μάθαμε όλοι την κοινότητα του Unorthodox

Η Έστι αναζητά τον εαυτό της μακριά από το καταπιεστικό γκέτο του Κράουν Χάιτς, εκεί όπου η πολυπληθής κοινότητα των υπερορθόδοξων Εβραίων (η μέση οικογένεια έχει οκτώ παιδιά και είναι απόγονοι Ούγγρων και Πολωνών Εβραίων, που θρήνησαν τα περισσότερα θύματα στο Ολοκαύτωμα) μιλάει αποκλειστικά στα γίντις και τα αγγλικά είναι σπαστά. Ο ραββίνος παρεμβαίνει ως καθοδηγητής στις αποφάσεις μιας οικογένειας, τα παιδιά μεγαλώνουν αγνοώντας την ύπαρξη του διαδικτύου και των smartphones, η μόρφωση θεωρείται ανούσια (και πιθανότατα επιβλαβής για τη συνέχεια της κοινότητας), το ντύσιμο δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο των χίπστερ του Γουίλιαμσμπεργκ και των καλλιτεχνών του Μπρούκλιν. Οι ραββίνοι της χασιδικής κοινότητας φρόντισαν ώστε τα μέλη της να υποστηρίξουν σθεναρά τον Τραμπ, όπως μαθαίνουμε από το ντοκιμαντέρ «One of Us» (επίσης του Netflix), το οποίο προηγήθηκε δύο χρόνια της μίνι σειράς.