Ακολουθεί χιλιοδιαβασμένη πρόταση που πάει πακέτο με την πιο παράδοξη παραδοχή που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει: το 2020 έφερε μαζί του μια πανδημία. Και για αυτήν ακριβώς την πανδημία μίλησε ο καθηγητής του Yale, Dr Nicholas Christakis στον Guardian. Ωστόσο, οι προβλέψεις του δεν είναι ακριβώς δυστοπικές. Ναι, για πρώτη φορά μετά από καιρός, μπορούμε να σκεφτούμε τα επόμενα χρόνια, μετά την πανδημία, με όρους μη κλειστοφοβικούς, εκτός καραντίνας, χωρίς φόβο και μέτρα. Και με το παραπάνω, βασικά.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής έκανε λόγο για τα δεύτερα 20s, γεμάτα με έξοδα για πολυτελείς σκοπούς, σεξουαλική απελευθέρωση και πλήρη απόσταση από οτιδήποτε θρησκευτικό. Ο Christakis, με αφορμή του νέο του βιβλίο, “Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live”, έδωσε μια συνέντευξη στον Guardian, προσπαθώντας να ζωγραφίσει για εμάς την επόμενη δεκαετία μετά τη χρονιά που μας σύστησε με όσα συνεπάγεται μια πανδημία. «Ένα από τα επιχειρήματα του βιβλίου είναι πως όσα συμβαίνουν σε εμάς ίσως φαίνονται εξωπραγματικά και αφύσικα σε τόσους ανθρώπους, αλλά οι επιδημίες, δεν είναι νέες στο είδος μας, είναι απλά νέες για εμάς», ανέφερε ο καθηγητής, που ειδικεύεται στο πώς οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν μια μόλυνση στην κοινωνία.

Τα καλά νέα, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι πως οι πανδημίες τελειώνουν. Ναι, τελειώνουν και μάλιστα πάντα. Τελείωναν και πριν αποκτήσουμε σαν είδος τη δυνατότητα να δημιουργούμε εμβόλια που να δρουν εναντίον τους. Τώρα το πώς επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την κοινωνία, εξαρτάται από εμάς.

Με τον εμβολιασμό, πια, να κλέβει τα φώτα από τα καθημερινά κρούσματα, η πανδημία πρόκειται να τελειώσει αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με τον καθηγητή «είμαστε η πρώτη γενιά από ανθρώπους που έχει ποτέ αντιμετωπίσει αυτή την απειλή και τους επιτρέπει να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο και με αποτελεσματικά φάρμακα. Μάλιστα, αυτό το προνόμιο το χαρακτηρίζει ως «πολυτέλεια».

Γενικώς, όταν μια πανδημία τελειώνει, η ιστορία έχει δείξει πως οι άνθρωποι αποζητούν την κοινωνική συναναστροφή, με μια εξωστρέφεια. Σε αυτό μάλλον στηρίζει και ο Christakis την πρόβλεψή του πως μας περιμένουν τα δεύτερα 20s, με όσα τα σημάδεψαν, μετά την πανδημία του 1918.

«Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, έχεις αυξημένη θρησκοληψία, οι άνθρωποι γίνονται πιο καταπιεσμένοι, μαζεύουν χρήματα, αποφεύγουν τον κίνδυνο και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως κάναμε και για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών», αναφέρει.

Θεωρώντας δεδομένη την οικονομική ύφεση που συνεπάγεται μια πανδημία, με τα κλειστά σχολεία και τα κλειστά εστιατόρια, προβλέπει ένα μέλλον που πρακτικά θα μας δώσει πίσω όσα μας στέρησε. Βέβαια, το μέλλον αυτό δε θα έρθει πριν το εμβόλιο διαμοιραστεί επαρκώς, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του 2021, και πριν περάσει αρκετός χρόνος ώστε η οικονομία να βρει και πάλι τον ρυθμό της, πιθανότατα γύρω στο 2023. Το 2024 τι θα περιλαμβάνει, λοιπόν; Γεμάτα γήπεδα, clubs με άπειρο κόσμο να θυμάται τι σημαίνει πάρτι και την τέχνη να ανθίζει.

«Το 2024, όλες εκείνες οι πανδημικές τάσεις θα αντιστραφούν», είπε. «Οι άνθρωποι θα αποζητούν αδιάκοπα τις κοινωνικές συναναστροφές». Αυτό μεταφράζεται σε σεξουαλική απελευθέρωση, οικονομική σπατάλη και αντεστραμμένη θρησκοληψία.

Το 2021 θα συνεχίζει να κουβαλάει την κοινωνική αποστασιοποίηση, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν την άτυπη μάχη για καλύτερα εμβόλια, πιο ασφαλή και αποτελεσματικά, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όλο και καλύτερη ενημέρωση. Ας μην ξεχνάμε πως δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλή για τα παιδιά και κατά πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν. Ο Christakis βρίσκει ηγεσία και κοινωνία εντελώς ανώριμους απέναντι σε ό,τι θεωρείται απαραίτητο ώστε να αντιμετωπιστεί μια πανδημία, μιας και όπως λέει «μπορούσαμε και καλύτερα».

Σε κάθε περίπτωση, η χρονιά αυτή θα συνεχίσει να τεστάρει τις αντοχές μας στο να μένουμε μακριά από τους άλλους, στο να πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά, στο να φοράμε μάσκες και να τρέχουμε μακριά από το πλήθος, αντιγράφοντας τον Μπουκόφσκι. Κατά τα άλλα, ας πούμε πως περιμένουμε αυτή την άνθιση αλά 20s κάπως ανυπόμονα.