Είναι μια κατάσταση που είχαμε ήδη αποδεχθεί από την πρώτη καραντίνα και την βιώνουμε ξανά τώρα. Όπως τότε, έτσι και τώρα, οι κούριερ παύουν να είναι επαγγελματικός κλάδος και μετατρέπονται σε ένα σπάνιο και εξωτικό είδος. Δεν τους βλέπεις, έρχονται πάντα όταν εσύ λείπεις και όσο και αν τους περιμένεις το κουδούνι δεν θα χτυπήσει. Ίσως να πρέπει να περάσουν στη δικαιοδοσία του National Geographic.

Πέρα από την πλάκα, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που δουλεύουν εξουθενωτικά ωράρια, δεν ευθύνονται για το χάος που επικρατεί στις διανομές και στις καθυστερήσεις των αποστολών. Τα είχαν εξηγήσει ωραιότατα και σε είχαμε προτρέψει να τους ακούσεις.

Η παρούσα κατάσταση μπορεί να έχει λόγω Black Friday και εορτών πολύ μεγάλο φόρτο για ηλεκτρονικά καταστήματα και εταιρείες διανομής, ωστόσο ούτε πρωτόγνωρη είναι και κυρίως φάνηκε πως ούτε τα μεν ούτε οι δε είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα.

Πριν λίγες ώρες λοιπόν η ΕΛΤΑ courier ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται αποστολές από την προσεχή Δευτέρα 28/12 μέχρι και την Παρασκευή 8/1/2021, δεδομένων «των ιδιαζουσών συνθηκών που επέφερε το δεύτερο lockdown, η Black Friday αλλά και η επερχόμενη εορταστική περίοδος». Η εταιρεία κάνει λόγο για όγκο αποστολών που «έχει αυξηθεί περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν». Όπως αναφέρει,  «το ποσοστό της αύξησης φτάνει έως και το 60,8% ενώ σε σχέση με την περίοδο της άνοιξης υπάρχει αύξηση κατά 22,5%».

«Ωραία, ίσως πάρω την αποζημίωση των 6 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης», να σκεφτείς. Είχαμε γράψει για αυτή τη δυνατότητα, όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο να αποζημιωθείς. Για να γίνει τέτοια αξίωση, θα πρέπει να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης από την εταιρία μεταφορών. Καμία, όταν παραλαμβάνει το δέμα δεν το κάνει και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει διεκδίκηση του ποσού αυτού. Αντιθέτως σε περίπτωση κλοπής ή καταστροφής, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς μπορεί  να υπάρξει αποζημίωση από 50 έως και 500 ευρώ.

Καλύτερα με τον Άγιο Βασίλη, λοιπόν. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ [insert μουσική από το «Ρετιρέ» here]