Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες φτιάχνονται για να μας τρίψουν στη μούρη ένα μεγάλο ψέμα: τα Χριστούγεννα είναι fun. Παιδιά, δεν είναι για όλους fun τα Χριστούγεννα. Κάποιοι τα εκτιμάμε μόνο για τα μελομακάρονα και για τίποτα άλλο. Αντίστοιχη αντιπάθεια με το vibe των Χριστουγέννων, μας προκαλούν και οι ταινίες που τα κάνουν κέντρο τους και που δε σε αφήνουν να ξεχάσεις πως -ναι, καλησπέρα- αφορούν τα Χριστούγεννα. Για αυτό, αν και εσύ είσαι κάπως αλλεργικός στο Christmas spirit, τα λαμπάκια και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα ξωτικά και όλα τα μπανάλ σχετικά, παρακάτω θα βρεις πέντε ταινίες που μπορεί να ενέχουν ένα χριστουγεννιάτικο vibe, αλλά δεν γίνεται και αυτοσκοπός. 

Die Hard, 1988

Στο Die Hard ο Bruce Willies στα καλύτερά του (καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοούμε) προσπαθεί να σώσει τη γυναίκα του από μια κατάσταση ομηρίας. Όλα αυτά Χριστουγεννιάτικα με το όλο vibe να περνιέται τόσο έμμεσα και πονηρά, που καταντάει να ρίχνει ένα τεράστιο Χ στην ψευτοευτυχία των Χριστουγέννων. Ναι, όλα πάνε στραβά, είναι Χριστούγεννα εκεί έξω, ακόμα και τη γυναίκα του τη λένε Holy (καλησπέρα), αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως ο Μπρους είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Batman Returns, 1992

Όχι, η πλοκή του Batman Returns δεν είναι απαραίτητη εδώ. Αυτό που είναι σχεδόν απαραίτητο είναι να πούμε πως όταν ο Tim Burton επιλέγει τη Michel Pfeifer για τον ρόλο της Catwoman κάτι ξέρει. Αυτό που είναι, όμως, απαραίτητο να αναφέρουμε είναι πως πρόκειται για την πιο σκοτεινή Χριστουγεννιάτικη ταινία εκεί έξω. Κι όταν λέμε σκοτεινή, εννοούμε Χριστούγεννα-στη-Γκόθαμ τύπου σκοτεινή.

Nightmare Before Christmas, 1993

Αν δεν πολυσυμπαθείς τα μιούζικαλ, αλλά σιχαίνεσαι τα Χριστούγεννα τόσο πολύ, που αυτή η ψιλοαντιπάθεια πάει περίπατο, το Nightmare Before Christmas είναι για εσένα. Η φάση είναι πως ο βασιλιάς της πόλης του Halloween άρχισε να βαριέται να προετοιμάζει την ανώνυμη κατά τα άλλα αυτή γιορτή, αποφασίζει να «στραβώσει» τα Χριστούγεννα για την αλλαγή. Βέβαια, δεν το λες και εύκολο αυτό, μιας και το εορταστικό κλίμα είναι πιο σκληρό για να πεθάνει και από τον Μπρους Γουίλις.

Scrooged, 1988

Μίσος για τα Χριστούγεννα και αγάπη για τον Bill Murray: η απόλυτη ισορροπία. Σε άλλα νέα, εδώ ο Bill είναι ένας κάπως κυνικός και εγωιστής τηλεοπτικός παραγωγός που γίνεται στόχος τριών φαντασμάτων. Τι θέλουν από εκείνον; Να ξαναβρεί το πνεύμα των Χριστουγέννων. Θες να πούμε πως πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του “Christmas Carol”; να το πούμε.

Eyes Wide Shut, 1999

Απιστίες, σοκ, όργια, κρυφές «κοινότητες» και γενικότερα ένας κάποιος αισθησιασμός, από το πρίσμα του Κιούμπρικ με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στο μεταξύ, όλα αυτά, μέσα στα Χριστούγεννα, με πάρτι που ξεκάθαρα θυμίζουν Χριστούγεννα, αλλά δε δίνεις καν σημασία, γιατί προσπαθείς να καταλάβεις. Γενικώς. Άσε που έχεις Τομ Κρουζ πριν γίνει αντιπαθητικός και Νικόλ Κίντμαν κλασικά εκνευριστικά ταλαντούχα.