Το ελληνικό πεντάγραμμο μπορούμε να το θεωρούμε ευλογημένο για πολλούς λόγους που συνοψίζονται σε αγαπημένους καλλιτέχνες και τίτλους τραγουδιών. Βέβαια, δεν χαρακτηρίζεται πάντα από επιτυχίες. Θέλω να πω, κάποιες φορές παράγει περισσότερο cringe από όσο μπορεί να καταναλώσει. Μια καλή αφορμή για cringe είναι τα Χριστούγεννα. Βλέπεις, δεν μπορέσαμε να περιοριστούμε σε ένα All I Want For Christmas Is You σαν χώρα. Έπρεπε να φτιάξουμε και τα δικά μας εθνικά triggers χριστουγεννιάτικου εκνευρισμού. Εκνευρισμού που από εκείνους που σε κάνουν να θες να γκρεμίσεις χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολισμούς την επόμενη φορά που θα ακούσεις τις πρώτες νότες τους. 

Παρακάτω θα βρεις πέντε ελληνικά κομμάτια, γεμάτα υπερβολική αγάπη, μιζέρια, εκνευρισμό και vibes κακού χωρισμού, με φόντο τα Χριστούγεννα και σε κάνουν να ευχαριστείς ΟΠΟΙΟΝ εφηύρε το mute button. Να ‘ναι καλά.

Σταν – Φέτος Τα Χριστούγεννα

Ο Σταν πριν κάποια χρόνια, όσο ακόμα υπηρετούσε το άγνωστο για τα ελληνικά δεδομένα είδος της r n’b και φιλοδοξούσε να γίνει ο εθνικός μας Ne-Yo, κυκλοφόρησε το «Φέτος Τα Χριστούγεννα», δηλώνοντας ερωτευμένος και χαρούμενος που θα περάσει τα Χριστούγεννα με την αγαπημένη του, κάνοντας παραλληλισμούς για ιστορίες αγάπης που τελειώνουν σαν… βεγγαλικά. Το θέμα είναι πως το ακούγαμε παντού, σε κάθε πάρτι, σε κάθε έξοδο, σε κάθε καφέ και κάπου γκώσαμε με όλο αυτό το ερωτικογιορτινό mood.

Κώστας Μαρτάκης – Ως Τα Χριστούγεννα

Ο Μαρτάκης είναι ένα κεφάλαιο μόνος του μουσικά. Είναι από τους τραγουδιστές που δυσκολεύεσαι να παντρέψεις με ένα genre. Δηλαδή δεν είναι ακριβώς λαϊκός, δεν είναι ούτε pop, ούτε de facto ελαφρολαϊκός. Σε ένα τέτοιο πνευματικό μπερδεματάκι σε οδηγεί και το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι του, στο οποίο υπόσχεται στη γυναίκα που έχει βάλει στο μάτι πως ως τα Χριστούγεννα θα είναι δικιά του. Και σε ένα παράλληλο σύμπαν, βγαίνει ο Δημάκης για να του πει πως κανείς δεν είναι κανενός. Τέλος πάντων.

One – Οι Καμπάνες Χτυπούν

Οι One ενδέχεται να πίστευαν πως βρήκαν το ιδανικό timing για να βγάλουν το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι τους, το οποίο κάθε trash party που σέβεται την υπόστασή του, το περιλαμβάνει στις playlists κάθε φορά. Το timing αυτό θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «κάπως αρχίσαμε να βαριόμαστε και το Last Christmas ξέρω γω». Ωπα, θα σκέφτηκαν οι One, γιατί να μην κάνουμε ένα ελληνικό cover; Και το έκαναν. Και ακόμα δεν καταλάβαμε πώς λατρέψαμε να το μισούμε.

Θάνος Καλλίρης – Χριστούγεννα Ξανά

Ας ξεκινήσει η κατρακύλα, δηλαδή η πραγματική ζωή. Δεν είμαστε όλοι ερωτευμένοι τα Χριστούγεννα ούτε σε mood γενικώς. Κάποιοι νιώθουμε μίζεροι και η μιζέρια μεγαλώνει προοδευτικά όταν είμαστε και χωρισμένοι όπως ο Καλλίρης που περιμένει την τύπισσα να μαζέψει τα κομμάτια του. Βέβαια, η φασούλα γίνεται cringy όταν οι σταγόνες της βροχής αρχίζουν να στάζουν από τα μάτια του Θάνου, αλλά ΟΚ, τι είδους μιζέρια είναι αυτή που δεν ενέχει και λίγη κριντζιά. Θα σου πούμε εμείς: βαρετή.

Άντζελα Δημητρίου – Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά

Εδώ συμβαίνει το εξής: η Άντζελα εύχεται Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά σε σύντροφο που έχουν χωρίσει. Πρακτικά, τη χώρισε. Ο στίχος είναι αυτό το κλασικό «δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά, κι ας μας γ***ες». Τι δεν είναι; Ευχάριστος. Θα μου πεις, γιατί ήταν το Καλλίρη; Όχι. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τους μίζερους μοναχικούς στίχους τραγουδάει και η παιδική χορωδία (του Ωδείου Κοντάλυ) και είναι κάπως άβολο να ακούς (και να βλέπεις στο clip) παιδάκια να τραγουδάνε πάνω στις στάχτες μιας σχέσης που έληξε άδοξα μεν, με επίπεδο δε. Πάντως για να λέμε και τα καλά, εδώ η Δημητρίου λέει ένα εκδικητικό βαθιά χρόνια πολλά, όπως ο Μαζωνάκης τραγουδάει εκδικητικά κάθε καψουροσυναίσθημα έχουμε κρυφονιώσει όλοι μας.