Σκεφτείτε πως ανοίγετε την πόρτα της πολυκατοικίας σας, ανεβαίνετε μερικά σκαλιά για να φτάσετε στο ασανσέρ και ξαφνικά, μπροστά σας, εμφανίζεται ένα αντισηπτικό. Και γιατί το αντισηπτικό είναι ένα από τα «όπλα» μας απέναντι στον κορονοϊό, το χρησιμοποιείται χωρίς δεύτερη σκέψη. Απόλυτα θεμιτή κίνηση. Γιατί να χρησιμοποιήσετε το δικό σας εφόσον υπάρχει ένα κοινό για όλους;

Αυτό είναι ένα λογικό σενάριο. Το μη λογικό σενάριο, είναι να πάρετε όπως είναι το αντισηπτικό και να το κρύψετε μέσα από το παλτό σας. Όχι μία, αλλά δύο φορές. Αν και θα μπορούσε να είναι ένα πανδημικό ανέκδοτο, δεν είναι. Πρόκειται για μια πραγματική είδηση και μας την έκανε γνωστή ο ψυχολόγος Στέφανος Σιδηρόπουλος μέσω της σελίδας του στο Facebook με μια φωτογραφία και τη λεζάντα « Και η 11η εντολή: Ουκ επιθυμήσεις το αντισηπτικό του πλησίον σου».

Και η 11η εντολή : Ουκ επιθυμήσεις το αντισηπτικό του πλησίον σου.????

Δημοσιεύτηκε από Σιδηρόπουλος Στέφανος – Ψυχολόγος στις Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, με αρκετά έντονο ύφος και με πατημένο το caps lock, τα βάζει με τον κλέφτη του πολυπόθητου υγρού που φέρεται οπορτουνιστικά και δε νοιάζεται για τους επισκέπτες και τους υπόλοιπους ενοίκους, ιδίως σε μια πολυκατοικία με κρούσματα κορονοϊού κατά το παρελθόν.

Σε μία προσπάθεια να γίνει κατανοητός υπογραμμίζει (στην κυριολεξία) τις λέξεις «προσοχή», «αντισηπτικό», «κλέβεις», «κρούσματα κορονοϊού», «προστασία» αντιγράφοντας το στιλ γραφής του Έρνεστ Χέμινγουεϊ που κάποτε έγραψε μία ολόκληρη ιστορία με μόνο έξι λέξεις. Επίσης, όλοι ξέρουμε πως αν κλέψεις μία φορά δεν υπάρχει γυρισμός. Όπως μας ενημερώνει ο διαχειριστής, δράστης είχε ήδη κλέψει και δεύτερο αντισηπτικό μέχρι γραφτεί η υπέροχη αυτή ανακοίνωση. 

Στα χρόνια που τα χειρόγραφα έχουν αντικατασταθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις οθόνες και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών, ευτυχώς υπάρχουν και οι διαχειριστές για να μας υπενθυμίζουν τη μαγεία του παραδοσιακού γραπτού λόγου που συνεχίζει να ανθεί στις πολυκατοικίες.