Η απόλυτη πρόκληση της ημέρας, των μηνών και των χρόνων που έρχονται, ακούει στο όνομα Βλαντίμιρ Πούτιν αφού μετά την υπογραφή νομοθετημάτων, τόσο εκείνος όσο και οι διάδοχοί του, θα μπορούν να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος, με το νέο νόμο που υπέγραψε, αλλάζει σαρωτικά το πολιτικό σύστημα της χώρας του διότι εξασφαλίζει, στην ουσία, μια ισόβια θητεία στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, παρά τη λήξη της στο Κρεμλίνο -όταν και άμα αυτή επέλθει.
Με τα ίδια νομοθετήματα, μπορεί επίσης να παραμείνει πρόεδρος της Ρωσίας ως το 2036, κάνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να χτυπιέται στα πατώματα του Λευκού Οίκου από τη ζήλια του και να αναρωτιέται για ποιο λόγο δεν το σκέφτηκε εκείνος πρώτος.
Αν και η θητεία του εκπνέει το 2024 και δεν έχει κάνει ακόμα γνωστό αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πλέον τη δυνατότητα να στρογγυλοκαθίσει στο θρόνο του για ακόμη δύο εξαετείς θητείες. Αν το πράξει αυτό, τότε θα αφήσει την εξουσία από τα χέρια του όταν πια θα βρίσκεται στα 84 χρόνια του.
Ο ίδιος νόμος νόμος επιτρέπει στους πρώην προέδρους να γίνουν ισόβιοι γερουσιαστές μετά τη λήξη της θητείας τους στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενώ ένας ακόμα, ενισχύει την ασυλία των πρώην προέδρων για αδικήματα που έχουν διαπράξει στην ζωή τους και όχι μόνο κατά την διάρκεια της θητείας τους. Με λίγα λόγια, όπως είχε υποστηρίξει και ο Ρίτσαρντ Νίξον, αν είσαι προεδρος όλα επιτρέπονται.