Όσο τρέχει η πανδημία, το σχέδιο περί αστυνόμευσης των πανεπιστημίων τρέχει κανονικά. Ναι, το πλαίσιο της ασφάλειας των ΑΕΙ με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την αναβάθμιση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου προχωράει κανονικά. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασαν τις νομοθετικές τους πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ, με τις ευλογίες του πρωθυπουργού.

Η ΟΠΠΙ

Κάτω από την ομπρέλα της ενίσχυσης της ασφάλειας των πανεπιστημίων, της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αποκατάστασης του πανεπιστημιακού ασύλου «στην πραγματική του έννοια, προχωράει ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Μέσα από αυτόν, προβλέπεται η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι), η ελεγχόμενη είσοδος στον χώρο του πανεπιστημίου, που θα ισχύει και για τους σπουδαστές, καθώς και η ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

Η ΟΠΠΙ θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αστυνομικοί των πανεπιστημίων δε θα φέρουν όπλα, αλλά θα διαθέτουν γκλοπ και χειροπέδες, ενώ θα λάβουν ειδική εκπαίδευση ώστε να προχωρούν σε προανακρίσεις για διάφορα αδικήματα που τελούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο θα υπάρχει ειδικό «αστυνομικό τμήμα» που θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις γειτονικές αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και με τον αντιπρύτανη-σύνδεσμο με την ελληνική αστυνομία.

Οι αστυνομικοί που θα τοποθετηθούν στα πανεπιστήμια θα είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, θα φορούν ειδική στολή και θα λάβουν ειδική εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των φοιτητών.

Τα καθήκοντα

Τα βασικά καθήκοντα των αστυνομικών θα περιλαμβάνουν την επέμβασή τους σε αδικήματα αυτόφωρου χαρακτήρα, όπως κλοπές και ληστείες, ενώ σε περίπτωση που υπάρξει κάποια πληροφορία για τυχόν επεισόδια ή εισβολές αγνώστων, θα μπορούν να προχωρούν σε προληπτικούς-αποτρεπτικούς ελέγχους.

Το νέο αυτό σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, την ΑΣΟΟΕ και το ΑΠΘ να λειτουργούν ως «πειράματα» για το τεστάρισμα της επιτυχίας του.

Κάμερες και ελεγχόμενη είσοδος

Το σχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων φέρνει μαζί του και την τοποθέτηση καμερών σε χώρους, όπου θα δώσει την άδεια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Με τις κάμερες θα υπάρχει εποπτεία από αστυνομικούς σε συνεργασία με τους φύλακες των πανεπιστημίων. Επιπλέον, θα υπάρχουν πύλες ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια, διαδικασία που θα αφορά και τους ίδιους τους σπουδαστές.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει υποχρεωτικός έλεγχος εισόδου στα ιδρύματα και κάρτα εισόδου για τους φοιτητές. Στις περιπτώσεις των μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων θα γίνουν έργα περίφραξης, με τον έλεγχο να γίνεται στην είσοδο των κτιρίων.

Τα περί πειθαρχικού δικαίου

Θα υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ, το οποίο θα τηρείται. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζει όχι μόνο τα περιστατικά βίας, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως π.χ. η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και τη διαγραφή από τη σχολή. Η ρύθμιση ορίζει τα όργανα του ΑΕΙ που θα αναλάβουν την εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα, καθώς και τη διαδικασία παραπομπής του φοιτητή. Παράλληλα, υπάρχει και η ποινική διαδικασία, η οποία αφορά και τους εξωπανεπιστημιακούς.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», ενώ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, «εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», συνεχίζοντας με την υπόσχεση πως «θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος».

Η στάση των πρυτάνεων

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφημερίδας των Συντακτών, οι πρυτάνεις διαφωνούν με το νέο σχέδιο, απλά «ψιθυρίζοντας». Αρκετοί είναι αρνητικοί από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα, ενώ άλλοι απαιτούν την ύπαρξη αστυνομικού σώματος στους πανεπιστημιακούς χώρους πιο άμεσα από ποτέ. Μάλιστα, κάποιοι πρυτάνεις γνωστών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απέφυγαν συστηματικά να είναι παρόντες στην τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό.