Έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας και το χειρότερο lockdown σύμφωνα με την κατάταξη Covid Resilience του Bloomberg – που ανανεώνεται κάθε μήνα- και δείχνει τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη στον κόσμο την εποχή του Covid-19. Σε ποια κράτη η πανδημία αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας;

https://twitter.com/hashtag/Covid19?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η  Νέα Ζηλανδία – με τα κλειστά σύνορά της, το σχέδιο του εμβολιασμού για όλους και την εξάλειψη του ιού – παραμένει στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα. Στη δεύτερη θέση η Ταΐβάν.

Αυστραλία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη ακολουθούν στην πεντάδα των καλύτερων χωρών για να ζεις εν μέσω πανδημίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντηκοστή θέση, πάνω μόνο από Περού, Αργεντινή και Μεξικού. Και από τις 53 χώρες, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (6,3%).

Γιατί βρεθήκαμε τόσο χαμηλά στην κατάταξη;

Στην πρώτη κατηγορία (την κατάσταση της Covid-19): υπολογίζονται τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια. Στην δεύτερη κατηγορία υπολογίζονται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.

Είμαστε στο top10 για όλους τους λάθος λόγους: Η Ελλάδα βρίσκεται στην δέκατη θέση με την χειρότερη πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας για το 2021.  Οι αριθμοί αφορούν κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μηνιαία τιμή θνητότητας, αριθμός θανάτων ανά 1.000.000.000 και τιμή θετικότητας στο σύνολο των τεστ. Τον τελευταίο μήνα προστέθηκε ένας ακόμη άξονας, η προσβασιμότητα στο εμβόλιο.

Κάποιος μας αφιέρωσε αυτό το κομμάτι ως χώρα: