Με τη λέξη «μετάλλαξη» να αιωρείται πάνω από το χάος του κορωνοϊού, ακόμα και ο αριθμός 9 για τα άτομα με τα οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, μοιάζει σιγά σιγά άπιαστος. Η μικρή «χαλάρωση» των μέτρων για την περίοδο των γιορτών; Όνειρο απατηλό και αυτή. Πρακτικά, στην ατζέντα των υπευθύνων αυτή τη στιγμή παίζει κι άλλη παράταση της καραντίνας και ενδεχομένως και μείωση στα επιτρεπόμενα άτομα στα γιορτινά τραπέζια.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, με τους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία στη χώρα μας να περνούν απαραίτητα δέκα ημέρες καραντίνας, για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο άφιξης αυτής της μετάλλαξης και στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού στα οικογενειακά τραπέζια, θέτοντας τις «ιδανικές» όσο γίνεται προδιαγραφές για αυτά:

«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό»

Το ίδιο στυλ οδηγιών προτείνει και Αθηνά Λινού, κάνοντας λόγο για ένα «ρεβεγιόν διαφορετικό από τα άλλα», προτείνοντας να μη γίνουν εναλλαγές στα άτομα, αλλά να μείνουμε με τον στενό μας κύκλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε στενούς και συχνούς ελέγχους ανά περιοχή, με εξειδίκευση των είδη υπαρχόντων μέτρων για να περιοριστούν οι μετακινήσεις στο ελάχιστο.

Το ρεβεγιόν λίγο πολύ θα θυμίζει το περασμένο Πάσχα, οπότε και είχε επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ.

Τώρα που είπαμε 9, όπως αντιλαμβάνεστε, ο αριθμός 9 για τα άτομα που θα παραβρίσκονται σε κάθε τραπέζι δεν είναι καθόλου δεδομένος για την Πρωτοχρονιά, μιας και τα Χριστούγεννα θα αποτελέσουν κάποιου είδους τεστ για τη λειτουργικότητα του μέτρου. Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως τόσο στην παραμονή, όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται προς συγγενικά ή φιλικά σπίτια στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033. Ωστόσο, τόνισε πως αν διαπιστωθεί πως η κατάσταση ξέφυγε, τότε το πιθανότερο είναι πως θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα. Συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης του ορίου 9 ατόμων.

Εμείς που μέχρι χθες, σχολιάζαμε καυστικά το όριο των 9 σαν ένα άτυπο bootcamp για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μάλλον θα αρχίσουμε να εκτιμάμε ακόμα και αυτό το όριο από ένα σημείο και μετά.