Οι λάτρεις της αστρονομίας είναι κάπως ενθουσιασμένοι σήμερα και με τα δίκια τους. Κρόνος και Δίας, μετά από εκατοντάδες χρόνια, θα έρθουν τόσο κοντά, που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης. Στην πραγματικότητα βέβαια και σε ρεαλιστικούς αριθμούς, ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δια, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη αυτή σύζευξη θα είναι ορατή με κιάλια ή και με γυμνά μάτια. Ο Κρόνος θα φαίνεται πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου.

Παράλληλα, σήμερα είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο, που σηματοδοτεί το ξεκίνημα του χειμώνα για εμάς τυπικά, αλλά και για το βόρειο ημισφαίριο γενικότερα.

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο ανά τους αιώνες έφερνε μαζί του και διάφορους εορτασμούς, από πολιτισμό σε πολιτισμό. Ο Ήλιος, άλλωστε, λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι λαοί είχαν καθιερώσει γιορτές προς τιμήν του, από τους Σκανδιναβούς και τους Ιρανούς, μέχρι τους Μάγια και τους Ίνκας. Όπως είναι λογικό, όσο βαθύτερα μελετήσεις τέτοιου είδους εορτασμούς, τόσο εντονότερα στοιχεία μαγείας και μεταφυσικής θα βρεις. Μαγεία και θρησκεία αποτελούσαν βασικά στοιχεία των εορτασμών του χειμερινού ηλιοστασίου, κάποιους από τους οποίους θα διαβάσεις παρακάτω.

Xειμερινή Ισημερία στο Stonehenge

Ένας από τους πιο γνωστούς εορτασμούς που συμβαίνουν μέχρι και σήμερα είναι αυτός στο Stonehenge της Αγγλίας. Πολλοί άνθρωποι κάνουν ολόκληρα ταξίδια για να γιορτάσουν την επιστροφή του ήλιου και την αναγέννηση της φύσης, ενώ για πολλούς η ιεροτελεστία αυτή μεταφράζεται και σε ενός είδους σύνδεση με τους προγόνους τους. Η μέρα έχει περισσότερο διάσταση στροφής προς την ευγνωμοσύνη και την τιμούν ιδιαίτερα άτομα κάθε θρησκείας και φιλοσοφίας: από παγανιστές, μέχρι χριστιανούς, αλλά και άθεους.

Βραδιά Yalda

Για πολλούς Ιρανούς και πληθυσμούς της κεντρικής Ασίας, η βραδιά Yalda αποτελεί μια καλή αφορμή για οικογενειακές συγκεντρώσεις με αγαπημένα πρόσωπα, κατά τις οποίες τρώνε και απολαμβάνουν όλοι μαζί φαγητό. Μάλιστα μένουν ξύπνιοι όλο το βράδυ και το μενού τους περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, καρπούζια και ρόδια. Η κατανάλωση ροδιών τη συγκεκριμένη μέρα θεωρείται ιδιαίτερα καλής σημασίας για την υγεία, το wellbeing και την πρόληψη κατά ασθενειών. Στα τραπέζια τους διαβάζουν ποίηση. Τη συγκεκριμένη βραδιά και με τις σωστές διατροφικές επιλογές, οι Ιρανοί πιστεύουν πως μπορούν να κρατήσουν μακριά διάφορες ασθένειες, ενώ τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια προβαίνουν σε μια ανταλλαγή δώρων που μάντεψε: περιλαμβάνει και φρούτα.

Γιορτή του Yule

Πριν την άφιξη του χριστιανισμού, η Γιορτή του Yule  ήταν ένα 12ήμερο φεστιβάλ κατά το οποίο γιορταζόταν η αναγέννηση του Ήλιου. Το Yule γιορταζόταν από τους Γερμανούς, κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, με αναμμένες φωτιές που συμβόλιζαν τον Ήλιο. Πολλές σημερινές παραδόσεις έχουν ως πηγή προοέλευσής τους το Yule, όπως ο κορμός του Yule που επιλεγόταν προσεκτικά και έπρεπε να τοποθετηθεί σε έναν χώρο του σπιτιού με μεγάλη ευλάβεια. Ο κορμός τοποθετούταν στο τζάκι και έπρεπ ε να τον ανάψει κάποιος με καθαρά χέρια και με προσάναμμα ό,τι είχε μείνει από τον περσινό κορμό. Οι στάχτες θεωρούταν ότι είχαν τρομερές ιδιότητες και για καλή σοδειά και για καλή υγεία, χρησιμοποιούμενες για γεωργικούς και ιατρικούς σκοπούς. Μέχρι και σήμερα, το Yule γιορτάζεται από πολλούς σύγχρονους παγανιστές.

Inti Raymi (Περού)

Το Inti Rayma είναι ένα φεστιβάλ της χειμερινής ισημερίας που γιορτάζεται στο Περού τον Ιούνιο αντί για τον Δεκέμβριο, μιας και το Περού βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και οι ισημερίες είναι αντεστραμμένες.

Το φεστιβάλ έχει τις ρίζες του στους Ίνκας, οι οποίοι θυσίαζαν από ζώα μέχρι και παιδιά, τιμώντας τον Ήλιο, ωστόσο απαγορεύτηκε από τους Ισπανούς κατακτητές. Ο Ήλιος ήταν θεότητα για τους Ίνκας, ο Θεός Ήλιος και inti raymi σημαίνει ο εορτασμός του Ήλιου (inti = ήλιος, raymi = γιορτή). Το χειμερινό ηλιοστάσιο μεταξύ άλλων σήμαινε για εκείνους την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς.

Για να συμμετάσχουν στη γιορτή, οι άνθρωποι έπρεπε να περάσουν μια περίοδο καθαρισμού τριών ημερών. Κατά την περίοδο αυτή, νήστευαν και τους επιτρεπόταν να τρώνε μόνο λευκό αραβόσιτο και συγκεκριμένα βότανα. Οι συμμετέχοντες έβαφαν το πρόσωπό τους κίτρινο, ενώ κοσμούσαν τα κεφάλια τους με κεφάλια ελαφιών. Σε όλη τη διάρκεια του εορτασμού υπήρχε χορός και μουσική, σε αφθονία. Την ημέρα που το ηλιοστάσιο ολοκληρωνόταν, ο Sapa Inca, ο κυβερνών, ανέβαινε σε περίοπτη θέση για να πιει chica de jora, ένα ποτό με βάση τον αραβόσιτο και να τιμήσει δημόσια τον Θεό Ήλιο. Η αναβίωση του Inti Rayma έγινε το 1944 και γιορτάζεται μέχρι και σήμερα στις 24 Ιουνίου.

Φεστιβάλ Dongzhi

Για τους Κινέζους, αλλά και κάποιους άλλους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας, η χειμερινή ισημερία σηματοδοτεί και την επαναφορά της ισορροπίας ανάμεσα στο yin και το yang στη φύση. Οι ποιότητες του yin και των σκοτεινών, κρύων ημερών, αντικαθίστανται από τις πιο θερμές και φωτεινές μέρες του yang. Πρακτικά, δεν πρόκειται για την αρχή του χειμώνα, αλλά για το πιο ακραίο σημείο του. Τη μέρα αυτή, οι άνθρωποι επισκέπτονται ο ένας τον άλλο και μοιράζονται φαγητό μαγειρεμένο ειδικά για την περίσταση, με το μενού να περιλαμβάνει πρόβειο κρέας και duplings, noodles και tabgyuan, ένα πιάτο με πολύχρωμες μπάλες ρυζιού και ζεστή σούπα. Το tabgyuan για τους Κινέζους της διασποράς αποτελεί σύμβολο ένωσης του οικογενειακού κύκλου.